Kosor: Oni koji ne priznaju presude sudova ne mogu predstavljati državu

Radiosarajevo.ba
Kosor: Oni koji ne priznaju presude sudova ne mogu predstavljati državu
Arhiv / Jadranka Kosor

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je na društvenim mrežama odala počast osuđenom ratnom zločincu Slobodanu Praljku. Ona je objavila “story” s fotografijom Praljka, na kojoj se nalaze i hrvatska zastava i bijeli križ, prenijeli su hrvatski mediji. Nakon ove objae uslijedile su mnogobrojne reakcije iz Bosne i Hercegovine, ali i Hrvatske.

"Političari koji ne priznaju i ne poštuju presude sudova, uključujući i Međunarodni kazneni sud u Haagu, ne mogu predstavljati državu", napisala je u komentaru bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor.

Tokom dana reagovali su iz nekoliko bh. stranaka.

Iz SDA navode da "predsjednica RH mora da zna da nikada neće ostvariti ono što čak ni Praljak i njegovi mentori nisu uspjeli ostvariti silom oružja". 

SDA: Kolinda mora znati da nikada neće ostvariti ciljeve Praljka i njegovih mentora

Poručuju, između ostalog, i da joj "je jedini cilj pribiranje jeftinih političkih poena bez obzira na štetu koju njene riječi i postupci uvijek nanovo nanose povjerenju među građanima dviju zemalja"

Reagujući na objavu, predsjednik Građanskog saveza Nihad Čolpa napisao je da "je veličanje i posthumno odavanje počasti osuđenom ratnom zločincu Slobadanu Praljku od strane predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović teška uvreda za sve nas u Bosni i Hercegovini".

Kako navodi, sve dok Republikom Hrvatskom vladaju oni koji se s ponosom identifikuju sa UZP, mi ne možemo graditi dobrokomšijiske odnose i Republiku Hrvatsku smatrati prijateljskom zemljom.

Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka, poručio je da "oni koji pod 'europske vrijednosti' trpaju veličanje zločinaca ustvari su samo nastavak one politike koja je dijelila i razarala Bosnu i Hercegovinu", te naveo da je "Herceg-Bosna je pred Međunarodnim sudom u Haagu presuđena kao udruženi zločinački poduhvat".

"Ovo veličanje zločinaca nije samo sramota susjedne Hrvatske nego i cijele EU", izjavio je Šepić.

Šepić: Kolinda i njeno veličanje ratnih zločinaca tempirana bomba na Balkanu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije