Košarac svađa BiH sa EU zbog mesa iz Srbije, reagirao i Sattler

1
Radiosarajevo.ba
Košarac svađa BiH sa EU zbog mesa iz Srbije, reagirao i Sattler
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Staša Košarac

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac zatražio je od Vijeća ministara BiH da na današnjoj sjednici, koja počinje u 13 sati, usvoji odluku o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz zemalja članica Evropske unije.

Eventualno usvajanje takve odluke predstavljalo bi direktno kršenje procedura iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), što je izazvalo reakciju institucija Europske unije, potvrđeno je portalu Radiosarajevo.ba iz više izvora.

Kako saznajemo od izvora u Vijeću ministara BiH, Johann Sattler, šef Delegacije Europske unije traži od državne vlade da ne donosi takvu odluku, jer bi to, uz ostalo, prijetilo uvođenjem drugih mjera koje bi EU strana pokrenula.

Košarac, inače omiljeni ministar Milorada Dodika, traži uvođenje carinskih stopa na goveđe i svinjsko meso iz EU.

Zapravo, kako saznajemo, Košarac na navedeno ne radi iz interesa Bosne i Hercegovine i zaštite njezine proizvodnje, što bi bilo normalno za ministra jedne zemlje, već da bi se dala prednost uvozu iz Srbije!

Upozorenje

U pismu Delegacije EU u BiH od 26. marta ove godine upućenom Košarcu, informira se da je podnesen zahtjev za održavanje tehničkog sastanak, koji bi se trebao održati 15. aprila.

Ujedno, delegacija EU u BiH naglašava da Brisel nikada nije zaprimio verbalnu notu kojom se službeno traži pokretane konsultacija u skladu sa članom 30. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te podsjeća da takva nota treba biti pripremljena i usvojena u skladu sa internim procedurama BiH kao potpisnice Sporazuma. S tim uvezi, upozoreno je i da nisu ispunjeni formalno pravni uslovi za donošenje takve odluke.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH i Direkcija za evropske integracije (DEI) su informirali Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da se konsultacije ne mogu inicirati jer nije provedena procedura u zemlji osiguranja mandata od strane Vijeća ministara BiH za pokretanje konsultacija.

Neslužbeno, Ministarstvo finansija i trezora BiH prethodno je dalo negativno mišljene na prijedlog odluke. Naveli su da u njenom obrazloženju nisu iskazani efekti ovih mjera niti je navedeno na bazi kojih parametara je predložena visina carinske stope od 10 podsto + 2,5 KM po kilogramu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije