Košarac Izetbegoviću: Obmanjuješ javnost da je SDA najjača stranka

Radiosarajevo.ba
Košarac Izetbegoviću: Obmanjuješ javnost da je SDA najjača stranka

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je da predsjednik SDA Bakir Izetbegović u javnost iznosi nepostojeće i lažne argumente u pokušaju da srpskom narodu i reprezentaciji Republike Srpske u zajedničkim institucijama uskrati pravo na trećinu ministarskih mjesta u novom sazivu Savjeta ministara.

"Izetbegoviću uopšte nije smetalo to što je takozvani Savez za promjene u proteklom mandatu imao tri ministarska mjesta u Savjetu ministara, pri čemu je poziciju ministra inostranih poslova dobila partija koja nije imala nijednog poslanika u Predstavničkom domu parlamenta BiH. Nije mu smetalo jer su to bili podobni Srbi, koji su vrlo često podržavali Izetbegovićevu unitarističku politiku i služili ciljevima SDA", istakao je Košarac za Srnu.

On je dodao da se Izetbegović sada protivi pravu srpskog naroda na tri ministarske pozicije u Savjetu ministara jer je svjestan da će se ti ministri dosljedno boriti za interese Republike Srpske.

"Srpska reprezentacija u zajedničkim institucijama, okupljena oko SNSD-a, neće se odreći prava na trećinu ministara u Savjetu ministara jer nam to pravo pripada po Ustavu i zakonu", poručio je Košarac.

On je naglasio da Izetbegović obmanjuje javnost pričom da je SDA brojčano najjača stranka, koja mora da ima najveći broj ministarstava u Savjetu ministara.

"To su gluposti. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik dobio je najviše glasova u istoriji u trci za člana Predsjedništva BiH, a SNSD je i u ukupnom zbiru i u procentima dobio više glasova za parlament BiH od SDA. SNSD je ubjedljivo najjača politička partija u BiH, a to što u Predstavničkom domu imamo manje poslaničkih mandata od SDA rezultat je izbornog sistema i činjenice da se iz Republike Srpske u Predstavnički dom bira svega 14, a iz Federacije BiH duplo više – 28 poslanika", pojasnio je Košarac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije