Korupcija jede našu zemlju: BiH dobila najgoru ocjenu u posljednjih OSAM godina

E. H.
Korupcija jede našu zemlju: BiH dobila najgoru ocjenu u posljednjih OSAM godina
Foto: Radiosarajevo.ba / Indeks

Bosna i Hercegovina najviše nazaduje u borbi protiv korupcije, pokazala je to analiza Indeksa percepcije korupcije koju redovno provodi Transparency international.

Naime kako je rečeno na press konferenciji, BiH je "pala" za 11 mjesta i dobila je najgoru ocjenu u posljednjih osam godina.

Naša država svrstana je među one zemlje koje najviše nazaduju u borbi protiv korupcije.

Na skali od 0 do 100 BiH je ocijenjena sa 36 što predstavlja najlošiji rezultat od 2012. godine.

Zajedno sa Kosovom, BiH je zauzela 101. mjesto od ukupno 180 država koliko je obuhvaćeno istraživanjem.

Od zemalja regije najbolje plasirana je Hrvatska koja zauzima 63. poziciju, Srbija i Crna Gora zauzimaju 66., odnosno 91. poziciju, a Sjeverna Makedonija je sa 93. pala na 106. mjesto i drži najgoru poziciju u regionu.

Kako je pojašnjeno, velikom padu BiH najviše su doprinijele nepravilnosti u provođenju izbora, zakona iz oblasti finansiranja političkih stranaka i predizbornih kampanja.

 Na press konferenciji medijima se obratila i izvršna direktorica TI BiH Ivana Korajlić i predsjedavajući Upravnog odbora TI BiH Srđan Blagovčanin.

Korajlić je istakla da ovakav indeks omogućuje praćenje stanja u državama kad je riječ o korupciji.

„Indeks je globalno istraživanje i uključuju 180 država i teritorija, a sastoji se od 13 kategorija. Radi se o percepciji stručnjaka i poslovne zajednice. Ove godine izvještaj se fokusirao na probleme vezano za izborne procese. Na vrhu ljestvice su Danska, Novi Zeland, Finska, Singapur, Švedska i Švicarska. Na samom dnu se nalaze Somalija, Južni Sudan, Sirija, Jemen, Venecuela i Afganistan“, istakla je Korajlić.

Dodala je da je BiH ostvarila najgori rezultat od 2021. godine, ove godine ocjena je 36 i nalazi se na 101. poziciji.

„Prošle godine imali smo ocjenu 38 i nalazili smo se na 89. poziciji. Kad pogledmao perido od 2012 do danas vidimo konstantan pad. Svrstani smo u zemlje gdje je primijećen najveći nazadak u pogledu borbe protiv korupcije. Kad se poredimo sa zemljam u regionu, vidimo da BiH dijeli poziciju sa Kosovom, a jedno lošije pozicionirane su Albanija i Sjeverna Makedonija“, pojasnila je Koriajlić.

Prema njenim riječima, ovo je posljedica odbijanja vlasti u BiH da se suoče s korupcijom.

Blagovčanin ovom prilikom kazao je da je BiH postigla gotovo nemoguće, a to je da se stanje dodatno pogorša.

„Bih se svrstava u red zemalja koje najbrže propadaju. Ključ razumijevanja ovog stanja leži u procesu izbora. BiH spada u red zemalja koje nisu sposobne da organiziraju slobodne izbore. Nema slobodnih izbora uz brutalnu represiju i prijetnje biračima, manipulacija biračkim spiskovima o rezultatima izbora, iz potpuno mobilisanje državnih resursa u službi vladajućih stranaka zemlju udaljava od političke odgovornosti i demokratizacije“, istakao je Blagovčanin.

Dodao je da kao posljedica neregularnih izbora, vlasti u BiH imaju vrlo upitan legitimitet, koji dodatno kompromituju imenovanjem presuđenih kriminalaca na najviše funkcije izvršne vlasti.

„Parlamenti, lišeni bilo kakve funkcije parlamentarnog nadzora, parlamentarce svode na puke portparole partijskih lidera, bez mogućnosti da se bilo koji od anti korupcijskih zakona, kao što su zakoni o sukobu interesa, finansiranju političkih stranaka ili Visokom sudskom i tužilačkom vijeću nađu u iole izglednoj situaciji da budu usvojeni. Najbolji primjer za to su slučajevi Memić i Dragičević. Pravosuđe ne da ništa nije uradilo da otkrije počinioce, nego su uradili sve da ih prikriju pa su bili nagrađeni velikim pozicijama pojedinci umjesto da budu sankcionisani“, naglasio je Blagovčanin.

prema njegovim riječima, potpuna politička kontrola organiziranog kriminala nad pravosuđem zahtijeva prioritetno djelovanje.

„Nažalost, kako je navedeno u izvještaju, inicijativa organizacija civilnog društva za provođenjem detaljnih provjera (vetting) svih nosilaca pravosudnih funkcija bh. vlasti su je ignorirale, ali i EU. To je, kako je naglašeno, ujedno i dio šireg problema izostanka implementacije EU Strategije za zapadni Balkan. BiH je u situaciji u kojoj je korupcija postala zvanična državna, entitetska i kantonalna politika i to je moguće vidjeti u svakom pojedinačnom potezu institucija u ukoliko analizirate bilo koje imenovanje, tender, propis, vidjet ćete da je riječ o vrlo jasnom partikularnom interesu koji stoji iza njih“, naglasio je Blagovčanin.

TI BiH je na osnovu detaljnih i sveobuhvatnih analiza pripremio prijedlog mjera koje bi trebale na sistemski način da adresiraju uzroke korupcije, a odnose se na unapređenje izbornog procesa, reformiranje pravosuđa s fokusom na vetting, detaljne sistemske preglede i reviziju javnog sektora i javnih preduzeća koji treba da rezultira njihovom racionalizacijom i depolitizacijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije