Korona zakon stupio na snagu, ali se s primjenom razvlači

M. R. S.
Korona zakon stupio na snagu, ali se s primjenom razvlači
Foto: Printscreen / Objava Glasa malih biznisa

Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, uzrokovanih pandemijom novog soja koronavirusa, stupio je na snagu.

No, privredni subjekti još ne znaju kakva je procedura i kakve su instrukcije za podnošenje zahtjeva za subvencioniranje doprinosa, koji se iz federalnog budžeta trebaju uplatiti u fondove.

Pitali smo u Poreznoj upravi FBiH kakva je tačno procedura i koliko ona traje, kako bi privrednici znali šta trebaju učiniti i koliko trebaju čekati na novac iz budžeta. Odgovoreno nam je da pratimo stranicu Porezne uprave.

Ipak, Facebook grupa Glas malih biznisa, koja okuplja oko 44.000 malih firmi, obrta i pojedinaca, iz neformalnih je kanala došla do formulara i zahtjeva, te su ih kasno sinoć i objavili, svjesni da privrednici ne mogu čekati institucije.

„Želimo da se pripreme, da se dodatno ne gubi vrijeme“, kazao je za Radiosarajevo.ba Ejub Kučuk, poduzetnik i marketinški stručnjak, koji je i pokrenuo ovu FB grupu.

Objava Glasa malih biznisa - undefined

Foto: Printscreen: Objava Glasa malih biznisa

Iako ovaj „korona zakon“ predviđa da se iz budžeta subvencioniraju doprinosi, odnosno da se plate, a ne da se refundiraju, očito je da se, barem za april, kasni.

Naime, ima privrednika koji su već platiti obaveze za april ili će to učiniti dok se ne okončaju sve procedure u vezi s primjenom zakona. Tome svjedoče i rokovi na koje je jučer ukazala Vlada FBiH – da se zahtjevi za subvenciju za april podnose do 29. maja. Za sve ostale mjesece podnose se do 10. u mjesecu.

Također, kako je ukazao Kučuk, Vlada do 24. maja tek treba donijeti provedbeni, a Poreska uprava  uputstva do 19. maja. Na to treba dodati i vrijeme potrebno za obradu zahtjeva...

Ministrica finansija FBiH pozvala privredne subjekte da podnesu zahtjev za subvenciju

Zamjenica premijera Federacije BiH i federalna ministrica finansija Jelka Milićević pozvala je danas sve privredne subjekte koji ispunjavaju uvjete propisane Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica da zahtjev za subvencioniranje doprinosa na minimalnu plaću za april ove godine podnesu Poreznoj upravi Federacije BiH do 29. maja.

Vlada ne može krenuti u implementaciju dok se ne dobiju sredstva od MMF-a, koja stoje na računu jer se poltika ne može dogovoriti. Vjerovatno su zato u zakonu ostavili ovakve rokove“, istakao je Kučuk.

Kritikovao je da je bilo loše i pogrešno sve što je vlast radila.

„Trebali su u roku od sedam dana od zabrane rada, dakle do 25. marta, donijeti odluku o preuzimanju obaveza, o subvencioniranju minimalnih plata za sve kojima je zabranjeno poslovanje, a onda donijeti i sve ostale mjere kao što je garantni fond za kredite“, napomenuo je Kučuk, te naglasio da kriza tek dolazi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije