Bez dronova nezamislive akcije FUCZ-a, MUP ZDK-a ih koristi u akcijama

S. H.
Bez dronova nezamislive akcije FUCZ-a, MUP ZDK-a ih koristi u akcijama
Prednost korištenja bespilotnih letjelica još 2014. godine prepoznali su u Federalnoj upravi civilne zaštite.

Još za vrijeme katastrofalnih poplava koje su te godine zadesile našu zemlju u FUCZ-u su shvatili da su uz pomoć dronova mogli otkriti neke osobe koje su tražile pomoć u teško pristupačnim dijelovima naše zemlje.

U međuvremenu su u FUCZ-u shvatili da im se zahvaljujući dronovima proširio prostor djelovanja, pojasnio je za Radiosarajevo.ba direktor FUCZ-a Fahrudin Solak.

Kako je pojasnio Solak, pripadnici FUCZ-a dronove koriste prilikom deminiranja terena tako što najprije provjere da li se u blizini predmeta kojeg je potrebno deminirati nalazi neka životinja, te da li se uopće na tom terenu nalazi neka životinja koja bi svojim bijegom mogla aktivirati npr. neko drugo eksplozivno sredstvo i time povrijediti samog deminera i sebe.

Također, dronovi se koriste i nakon incidenata sa minama kada se uz njihovu pomoć pregleda teren na kojem se desila nesreća.

Među čestim poslovima FUCZ-a je i uništavanje neeksplodiranih ubojitih sredstava usljed kojih se koriste dronovi neposredno nakon uništenja npr. avionske bombe zbog opasnosti od zakašnjele reakcije koja je uvijek moguća, dodao nam je Solak.

"Dronove koristimo za razna izviđanja, preglede terena. Sa dronovima smo tražili i izgubljene osobe, poput nestalog dječaka u Loparama koji nažalost nije bio živ", rekao nam je Solak.

Dronovi imaju GPS sistem praćenja poput pasa koji su u vlasništvu Federalne uprave civilne zaštite.

"Dronovi su pristupačni i jeftini, a učinak rada s njima je nevjerovatan. Ne možemo zamisliti rad bez dronova", rekao nam je Solak pojašnjavajući kako je jedini nedostatak kod dronova limit u dužini trajanja leta - let traje 20 minuta na dva kilometra leta.

Solak je naveo kako će se potruditi da nabave dronove koji mogu duže letjeti, a da im u održavanju dronova pomaže Bosanac sa Belgijske kraljevske akademije.

Federalna uprava civilne zaštite sarađuje i sa drugim agencijama, te nam navode da svaka civilna zaštita u općini ima svoj dron.

Dronovi su pomagali pripadnicima Civilne zaštite u Hercegovačko-neretvanskom kantonu prilikom otkrivanja i saniranja požara.

Pripadnici MUP-ova na nivou Federacije Bosne i Hercegovine uglavnom ne koriste dronove u svojim akcijama, iako su pozitivni rezultati Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, čiji službenici jedini na nivou Federacije koriste dronove.

"Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona je, sa ciljem što efikasnijeg sprovođenja mjera i radnji iz svoje nadležnosti, u proteklom periodu intenzivno radila na obnavljanju postojeće opreme i nabavci i kupovini nove opreme i novih tehničkih uređaja i sistema, koje koriste policijske strukture u razvijenim državama i koje unapređuju postupak prikupljanja dokaza i dokumentovanja događaja i krivičnih djela", rekla nam je glasnogovornica MUP-a ZDK-a Aldina Ahmić.

Nabavljeni savremeni radarski sistemi za dokumentovanje prekršaja u saobraćaju, sofisticirana alpinistička i ronilačka oprema, savremeni uređaji za vještačenje mobilnih telefonskih aparata i računarskih sistema, posebna specijalistička oprema za pripadnike Specijalne policijske jedinice i Jedinice za sprječavanje narušavanja javnog reda i mira, a u više navrata su kupljena i nova službena vozila opremljena posebnim uređajima i opremom.

Nabavljen je i dron, koji se koristi prilikom izvođenja vježbi policijskih timova ali i prilikom izvođenja pojedinih akcija.

"Efekti korištenje ovog savremenog uređaja za snimanje u našim aktivnostima su se već pokazali pozitivnim, a svakako se planira i njegovo intenzivnije korištenje u situacijama i slučajevima kada je od neophodne važnosti da se raspolaže snimljenim materijalom o toku dešavanja aktivnosti, pretrage određenih područja ili lokaliteta, posebno kada se radi o nepristupačnim lokalitetima ili taktički kompleksnim lokacijama za rad policijskih službenika,  u smislu određenih prepreka ili skrivenih opasnosti", navela je Ahmić.

"Sve navedeno je potvrda našeg opredjeljenja da imamo dobro obučene i opremljene policijske službenike i jedinice, koji će brzom, efikasnom i profesionalnom reakcijom rasvijetliti i zadokumentovati najsloženija krivična djela, lišiti slobode izvršioce istih, a krizne situacije i izgrede u kratkom roku staviti pod kontrolu", dodala je Ahmić.

Ostali MUP-ovi u FBiH najčešće nemaju dronove među opremom, a i oni koji posjeduju ne koriste ga u svojim akcijama.

"MUP Srednjobosanskog kantona ne posjeduje dronove, ali ćemo planirati njihove nabavke. Poslali smo već neke zahtjeve", rekao nam je glasnogovornik MUP-a SBK Hasan Hodžić.

Ni u MUP-u Unsko-sanskog kantona nemaju u posjedu ove bespilotne letjelice i nije poznato da li će doći do nabavke istih, potvrdila nam je glasnogovornica MUP-a USK Snežana Galić.

MUP Kantona Sarajevo posjeduje dron kojeg ne koriste u svojim policijskim akcijama.

"Uprava policije posjeduje dva drona koji će se koristiti u službene svrhe", rečeno nam je iz Odjela s javnošću MUP-a KS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije