Korisnici antivirusnih softvera su zaštićeni od napada

N. K.
Korisnici antivirusnih softvera su zaštićeni od napada
Globalni hakerski napad takozvanim ucjenjivačkim softverom (ransomware) koji je jučer pogodio računalne mreže kompanija i javnih ustanova širom svijeta mnogo je veći nego što se pretpostavlja.

Mnoge firme su angažirale stručnjake koji su radili preko vikenda za sprečavanje novih virusa.

Naime, nakon što se računar zarazi virusom, on preuzme kontrolu nad datotekama korisnika i zatraži 300 dolara kako bi vratio pristup.

Prema najnovijim informacijama, do sada je zaraženo više od 200.000 računara.

Kako je danas ranije pisao britanski BBC, Microsoft je istakao da bi hakeri mogli prodrijeti u dobro čuvane baze podataka te pristupiti softverima, a što može poslije izazvati velike i nesagledive posljedice.

Ova kompanija je navela, prema pisanju BBC-a, da najnoviji virus iskorištava propust u Microsoft Windows programima te da je ukraden od američke obavještajne službe. Strahuje se da bi novi napadi mogli početi već danas kada ljudi dođu na posao, iako je već nekoliko napada do sada prijavljeno.

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je ured Microsofta u BiH, gdje su nam rekli sljedeće:

„Oni korisnici koji imaju naš besplatni antivirusni softver ili uključen Windows update, zaštićeni su od zlonamjernog softvera. S obzirom na mogući uticaj cyber napada na korisnike i njihove kompanije, objavili smo i ažuriranja za Windows XP, Windows 8 i Windows Server 2003.“ rekli su nam iz Microsoft-a BiH.

Prema njihovim riječima više informacija korisnici mogu pronaći na Microsoft Security Response Center blogu; "Upute za korisnike vezano uz uz napade WannaCrypt“

Podsjećamo, prema posljednjim informacijama, sistemi u institucijama Bosne i Hercegovine nisu ugroženi hakerskim napadom, ali su bh. institucije na najvišem nivou vlasti preduzele mjere sigurnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije