Korajlić o tvrdnjama Tegeltije: Kada ih pozivate na odgovornost, tvrde da su ugroženi

8
F. V.
Korajlić o tvrdnjama Tegeltije: Kada ih pozivate na odgovornost, tvrde da su ugroženi
Foto: Radiosarajevo.ba / Ivana Korajlić, Milan Tegeltija

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milan Tegeltija izjavio je da je u Sarajevu stvorena "atmosfera nekažnjivosti, podrške i odobravanja svakog nezakonitog zla koje prema njemu može biti učinjeno ili se čini".

Kako prenosi SRNA, agencija pod kontrolom vlasti u Banjoj luci, Tegeltija kaže da bi, čak i da u slučaju da ga neko likvidira u Sarajevu, "veliki dio javnosti u Federaciji BiH, predvođenih SDA garniturom i njihovim nevladinim sektorom na čelu sa Ivanom Korajlić, medijima i drugima, tvrdio da folira i da je sam to inscenirao".

"Stepen i količina nezakonitosti, mržnje, demonizacije i dehumanizacije mene kao osobe koja je na čelu VSTS sa kojom sam suočen u Sarajevu, jasno ukazuje da bi čak i u slučaju da me neko stvarno likvidira, oni izašli sa izjavama – 'folira', 'sam je to inscenirao', 'pravi od sebe žrtvu', 'sam je kriv', 'to je i zaslužio'", rekao je Tegeltija Srni.

Povodom ovih navoda kontaktirali smo Ivanu Korajlić, izvršnu direktoricu Transparency Internationala.

"Jedino što mogu reći je da ne želim da ulazim u lične prozivke. TI BiH godinama prati rad pravosuđa i zalaze se za uvođenje sistemskih izmjena, uvođenje provjera nosilaca javnih funkcija i slično, ali vidimo da apsolutno nema volje da se uspostavi sistem odgovornosti, i upravo zbog toga imamo sve česšću praksu da se svaka kritika rada institucija ili nosilaca funkcija u institucijama tumači kao napad, rušenje institucija i ustavnog poretka ili da se umjesto prihvatanja odgovornosti skreće pažnja na pitanje ugroženosti", kazala je Korajlić za Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, Tegeltija dan nakon vanredne sjednice ove pravosudne institucije, u petak, 4. decembra, nije podnio ostavku, kako su to u četvrtak na vanrednoj sjednici VSTV-a od njega tražili članovi Vijeća.

Ostavku Tegeltije ranije je zatražio i OHR.

"Sjednica VSTV-a samo je potvrdila moj stav od 27. novembra da predsjednik Vijeća mora da podnese ostavku na ovu funkciju. To bi bio važan korak ka obnavljanju integriteta i digniteta ove izuzetno važne, čak ključne institucije za Bosnu i Hercegovinu, što je podvučeno i u posljednjem komunikeu Vijeća za provedbu mira", kazao je za naš portal Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije