Konkurs za direktora FUP-a: Ko su kandidati

Radiosarajevo.ba
Konkurs za direktora FUP-a: Ko su kandidati
Foto: RSA / Kandidati za direktora Federalne uprave policije

Nezavisni odbor Parlamenta Federacije BiH danas je u 14.00 sati zakazao sjednicu na kojoj bi trebale biti otvorene prijave pristigle na konkurs za direktora Federalne uprave policije.

Do 31. decembra, kako je poznato, prijavili su se direktor Granične policije BiH Zoran Galić, zamjenici direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Đuro Knežević, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Ivica Bošnjak i policijski komesar MUP Zapadnohercegovačkog kantona Milan Galić.

Đuro Knežević aktuelni je zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Knežević je rođen 1970. godine u Jenjiću, općina Orašje. U Orašju je i započeo svoju policijsku karijeru – u periodu od 1994. do 1997. bio je pomoćnik komandanta SGP Orašje MUP-a Herceg-Bosna, a od 1997. do 2001. načelnik Sektora uniformisane policije MUP-a Posavskog kantona. Knežević je obavljao i poslove inspektora za kriminalističko-obavještajne poslove u Jedinici GP Orašje i pomoćnika načelnika TU Sjeveroistok Bijeljina. Bio je i komandant Jedinice opšte policije Brčko distrikta i pomoćnik komandanta za istrage u jedinici Granične policije Brčko. Godine 2001. diplomirao je na Fakultetu saobraćajnih nauka Univerziteta u Zagrebu. Na poziciji zamjenika direktora SIPA-e je od 2014. godine.

Zoran Galić već četiri godine direktor je Granične policije BiH. Prije imenovanja na tu poziciju, Galić je sedam godina bio komesar MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona. U policijskim strukturama je od 1991. godine, a karijeru je započeo u PS Posušje kao policijski službenik. Od 1996. radio je kao pomoćnik za graničnu policiju PS Posušje, a od 1997. kao načelnik Stanice granične policije PU Posušje. Galić je obavljao i posao inspektora za javni red i mir i poslove osiguranja u sjedištu MUP-a ZHK, komandira PS Posušje i bio vršilac dužnosti policijskog komesara MUP-a ZHK. Završio je Pravni fakultet u Mostaru i ima zvanje diplomiranog pravnika. Ministarstvo sigurnosti BiH dodijelilo mu je Zlatnu policijsku značku 2014. godine. Direktor Granične policije BiH otac je petero djece, a u slobodno vrijeme trener je kik-boksinga.

Kandidat za direktora FUP-a Ivica Bošnjak aktuelni je zamjenik direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. Bošnjak je profesionalnu karijeru započeo 1984. kao milicioner RSUP-a BiH, a 1988. imenovan je za pomoćnika komandanta Stanice milicije Kreševo. Poslije rata radio je, između ostalog, kao istražitelj - koordinator Odjela za unutrašnju kontrolu Državne granične službe BiH, šef Odsjeka za profesionalne standarde Državne agencije za istrage i zaštitu te načelnik Odjela za osiguranje objekata Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Milan Galić trenutno obavlja funkciju policijskog komesara MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona. Galić je ranije bio šef regionalnog ureda FUP-a u Mostaru, gdje je došao sa pozicije u zapadnohercegovačkoj policiji. Suprotno njegovim protukandidatima, nema mnogo detalja iz biograje Milana Galića koji se mogu pronaći u javno dostupnim evidencijama. Prema nekim informacijama, Milan Galić je krajem 1990-ih i početkom dvijehiljaditih bio u sukobu sa međunarodnom policijom u BiH, odnosno IPTF-om, koji ga je zbog nesaradnje i sankcionirao. Od krupnijih slučajeva Galić je poznat po istrazi u predmetu „Nativa“ u vezi sa propašću JU Ljekarne ZHK i astrononomskih gubitaka u tamošnjem zdravstvu. Galić je izuzetu dokumentaciju u ovom slučaju proslijedio Tužilaštvu ZHK, no istraga je vraćena na početak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije