Kongres SAD: Qasem Soleimani planirao teroristički napad u BiH

O. K.
Kongres SAD: Qasem Soleimani planirao teroristički napad u BiH
Foto: EPA-EFE / Qasem Soleimani

Američki kongres uputio je u proceduru rezoluciju republikanskog senatora Teda Cruza kojom se želi odati počast pripadnicima američke vojske i obavještajne agencije koji su u okviru vojne misije pripremili plan i izvršili ubistvo Qasema Soleimainija.

U prijedlogu rezolucije koji je senator Cruz dostavio Odboru za vanjske poslove Senata, spominje se i naša zemlja.

Kako se navodi, Cruz ističe da je Soleimaini planirao ili podržao brojne smrtonosne terorističke napade u SAD-u i njene saveznike.

U rezoluciji se spominje da je Soleimani 31. decembra 2019. rukovodio napadom na Američku ambasadu u Bagdadu, te da je planirao napad u Njemačkoj, Bosni i Hercegovini, Bahreinu, Bugarskoj, Turskoj i brojnim drugim zemljama.

Rezolucija Kongresa SAD-a - undefined

Foto: Twitter: Rezolucija Kongresa SAD-a

Soleimani se u rezoluciji gleda kao na "vođu terorista Islamske revolucionarne garde", koja se opisuje kao organizacija i globalna teroristička prijetnja SAD-a i međunarodnoj zajednici.

Ranije je američki Kongres usvojio rezoluciju kojom se nalaže američkom predsjedniku Trumpu da ne preduzima daljnje mjere o Iranu dok se ne konsultuje sa Kongresom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije