Konferencija ministara obrazovanja u BiH osudila vršnjačko nasilje

Radiosarajevo.ba
Konferencija ministara obrazovanja u BiH osudila vršnjačko nasilje

Ministri obrazovanja na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini informirani su danas na sjednici Konferencije ministara obrazovanja u BiH u Sarajevu o aktivnostima na sprečavanju pojava vršnjačkog nasilja u BiH, koje provodi Savjet za djecu i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, javlja Fena.

Najoštrije su osudili postojanje svakog oblika međuvršnjačkog i nasilja u školama i zatražili zaštitu prava djece.

Konferencija ministara obrazovanja pozdravila je aktivnosti i planove ministarstava obrazovanja u BiH na prevenciji i sprečavanju svakog oblika međuvršnjačkog i nasilja u školama te zaštiti prava djece, i pozivala ministarstva obrazovanja da takve aktivnosti uključe u nastavne planove i programe, kao i u svakodnevni život škola u BiH.

Predstavnici Delegacije Evropske unije (EU) u BiH i Direkcije za evropske integracije predstavili su Izvještaj EU za BiH za 2015. godinu i Akcioni plan za realizaciju prioriteta iz Izvještaja u dijelu koji se odnosi na oblast obrazovanja. 

Konferencija ministara obrazovanja u BiH pozvala je nadležne obrazovne vlasti i agencije za obrazovanje u BiH da, u skladu sa svojim mandatima, osiguraju provođenje aktivnosti iz Akcionog plana u zadatim rokovima.

Apelirano je na nadležne obrazovne vlasti da iznađu modalitete za usaglašavanje neusaglašenih mjera za realizaciju prioriteta koji se odnose na obaveze entiteta, kantona i Brčko Distrikta, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije