Koncert Thompsona obilježili skandalozni povici i ustaška ikonografija

Radiosarajevo.ba
Koncert Thompsona obilježili skandalozni povici i ustaška ikonografija
Brojni građani Novog Travnika iznose kritike na rad policije i cjelokupnu atmosferu u koja je vladala sinoć u ovom gradu, tokom održavanja koncerta kontroverznog pjevača Marka Perkovića Thompsona.

Nakon što je, pod budnim okom javnosti, održan koncert ovog pjevača u Mostaru prije nekoliko sedmica i koncert u Novom Travniku izazvao je buru reakcija. Jedna od najglasnijih stigla je iz ureda načelnika Novog Travnika Refika Lendo, koji je istaknuo da dok austrijska policija hapsi učesnike komemoracije u Blajburgu zbog ustraških kapa i druge ikonografije, ona u njegovom gradu dozvoljava "ustaško divljanje", piše NAP.

"Bošnjaci u Novom Travniku sinoć su se osjećali kao Palestinci. Kretanje po gradu im je bilo ograničeno. Kordon policije je grad podijelio na dva dijela, u jednom dijelu su se kretali Hrvati a u drugom Bošnjaci. To je poražavajuće", rekao je Lendo.

Thompson je u četvrtak navečer u dvorani u Novom Travniku održao koncert pred oko 1.500 posjetilaca. Kontroverzni pjevač iz Hrvatske ranije je pokušao održati koncerte u nekoliko europskih zemalja, poput Slovenije, Austrije i Holandije, ali su njegovi koncerti zabranjeni, zbog izrazito radikalnih stavova.

Na koncertu u Novom Travniku neki Thopsonovi fanovi su nosili ustašku ikonografiju i uzvikivali ustaške parole 'Za dom spremni'.

"Koncert je narušio odnose između Bošnjaka i Hrvata u ovom gradu", rekao je Lendo te dodao da ga najviše zabrinjava to što je veliki broj mladih ljudi sinoć pokazao privrženost ustaškoj ideji.

Na Thompsonov koncert sinoć je došao i predsjednik Federacije BiH i član Predsjedništva HDZ-a Bosne i Hercegovine Marinko Čavara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije