Konaković pozvao Izetbegovića da zaustavi proces izbora gradonačelnika Mostara

9
Radiosarajevo.ba
Konaković pozvao Izetbegovića da zaustavi proces izbora gradonačelnika Mostara
Foto: Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković i Bakir Izetbegović

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, pozvao je Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, da zaustavi proces izbora gradonačelnika Mostara.

Podsjetimo, u petak je prekinuta maratonska sjednica Gradskog vijeća Mostara. Poslije prvog kruga glasanja, podsjetimo, dr. Mario Kordić iz HDZ-a dobio je podršku 15 vijećnika, za dr. Zlatka Guzina iz Koalicije za Mostar glasalo je 11 vijećnika, dok je Irma Baralija iz Bh. bloka, kojega čine SDP BiH i Naša stranka, dobila pet glasova, te nije prošla u drugi krug.

Konaković je na svom Facebook profilu poručio Izetbegoviću da ne bira ljude vikom, drekom i pritiscima.

"Još jednom mučite lijepi Mostar. Mostarci/ke i Mostar to nisu zaslužili. Pozivam javno predsjednika SDA - Stranka demokratske akcije BiH, gospodina Bakiar Izetbegovića da zaustavi proces izbora gradonačelnika.

Pozivam ga da preuzme lidersku ulogu cijelog procesa, prevazno je da se vlast u Mostaru izabere na legalan nacin.

Predsjedniče Izetbegoviću, nemojte ovako birati ljude. Vikom, drekom, pritiscima. Zaustavite sve na sedmicu ili dvije. Napravite plan, stavite na papir principe, projekte, rokove za izvršioce, na toj platformi pozovite stranke u koaliciju.

Čekali su dugo ljudi u Mostaru vlast. Dajte im vlast kakvu zaslužuju. Napišite na papir da ćete u kratkom roku usvojiti važne akte u borbi protiv korupcije, da ćete napraviti registre uposlenih, registre javnih nabavki, objavite plate u javnom sektoru.
Na funkcije birajte najbolje ljude.

Zadužite novu vlast da javne nabavke budu transparentne, da zapošljavanje bude transparentno i bez štela. Zadužite vijećnike i ostale rukovodioce da prijave i pokažu imovinu. Zadužite vlast da napravi reviziju poslovanja Grada u proteklom periodu.

Pregledajte izdate dozvole, provjerite plaćaju li se komunalne usluge, jesu li i u Mostaru tajkuni zaštićeni. Zadužite novu upravu da sve to uradi.

Na taj se plan potpišite i objavite ga javno. U tu koaliciju pozovite stranke i pojedince.

Nemojte da se proces krije iza imena jednog finog čovjeka koji je kandidat za gradonačelnika i njegovog broja glasova.

To će biti pobjeda zdravih snaga u Mostaru, svih onih koji Mostar vole, ako ovako poredate stvari. To je Mostaru vazno!

Narod i pravda će vam poslati draft u narednih 24 sata", napisao je Konaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije