Zrak nezdrav ali konačno vidjeli plavo nebo: Sunce izmamilo Sarajlije na ulice

Fena/Radiosarajevo.ba
Zrak nezdrav ali konačno vidjeli plavo nebo: Sunce izmamilo Sarajlije na ulice
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sarajevo danas

Danas je u Bosni prije podne bilo pretežno oblačno. Sredinom dana oblačnost se smanjila. U Hercegovini je bilo pretežno sunčano vrijeme.

Temperature zraka u 13 sati : Bjelašnica -7 stepeni, Ivan Sedlo 0, Sanski Most 3, Bihać i Sarajevo 4, Banja Luka, Bijeljina, Bugojno i Zenica 5, Gradačac i Tuzla 6, Doboj i Livno 7, Grude, Mostar i Široki Brijeg 12, Neum i Trebinje 13 stepeni.

Nakon što su se nekoliko dana gušili u smogu, i Sarajlije su danas dočekale da vide planove nebo, a zrake sunca mnoge su izmamile na ulicu, što se može vidjeti u galeriji koju je napravio naš reporter.  

Ipak,  još traje epizoda "uzbuna", koju je jučer proglasila Vlada Kantona Sarajevo. Prema podacima Eko Akcije, zrak je i danas nezdrav. Ozbiljne posljedice moguće su za cjelokupno stanovništvo. 
 
"Tokom boravka vani treba izbjegavati bilo kakve napore. Najugroženije kategorije stanovništva: trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima, morale bi ostati u zatvorenom", navedeno je. 
Rezultati mjerenja u 13 sati - undefined

Foto: Printscreen: Rezultati mjerenja u 13 sati

Nakon što je jutros Sarajevo bilo najzagađeniji gradu u svijetu, prema podnevnim podacima koje objavljuje AirVisual, glavni grad BiH je na petom mjestu po zagađenosti zraka sa indeksom 186. 

Razvedravanja i prestanak oblačnosti u podnevnim satima donijeli su i smanjenje smoga i onečišćenja zraka.

Trenutno je u svijetu najzagađeniji zrak u Dhaki u Bangladešu gdje indeks iznosi 282, a slijede Ulanbatar u Mongoliji, Šanngaj u Kini i Krasnoyarsk Rusiji. Na petom mjestu je Sarajevo, a slijede  Mumbai u Indiji, Kanbera u Australiji, Bišek u Kirgistanu, Delhi u Indiji i Wuham u Kini.

Jutros je u Sarajevu indeks zagađenja zraka iznosio 405.

Sutra u većem dijelu Bosne se prognozira dugotrajna magla i niska naoblaka. U padinskim dijelovima Sarajeva bit će pretežno sunčano, dok će prije podne magla biti u kotlinskom dijelu grada.

Sutra u većem dijelu Bosne se prognozira dugotrajna magla i niska naoblaka. U Hercegovini, jugozapadu Bosne i na planinama pretežno sunčano. Vjetar u Bosni slab istočnog i jugoistočnog smjera. U Hercegovini slab vjetar sjeveroistočnog smjera.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -5 i -1 stepen, na jugu zemlje od 3 do 7 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 1 i 6 stepeni, na jugu zemlje od 10 do 14 stepeni.

U padinskim dijelovima Sarajeva pretežno sunčano. Prije podne magla se prognozira u kotlinskom dijelu grada. Jutarnja temperatura zraka oko -4, a najviša dnevna temperatura zraka oko 4stepena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije