Komšić uzvratio: Žele od BiH napraviti koloniju, žale za planom Cvetković-Maček

Radiosarajevo.ba
Komšić uzvratio: Žele od BiH napraviti koloniju, žale za planom Cvetković-Maček
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Prijem u Predsjedništvu BiH povodom Dana državnosti

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u razgovoru za Radiosarajevo.ba žestoko je uzvratio vrhu Republike Hrvatske koji se preko Ministarstva vanjskih i europskih poslova danas oglasio oštrim saopćenjem u povodu otvorenog pisma trojice bivših visokih predstavnika u BiH, Paddya Ashdowna, Carla Bildta i Christiana Schwarz-Schillinga, upućenog visokoj predstavnici EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Federici Mogherini, a u kojem su europsku javnost upozorili na uplitanje Hrvatske u bh. prilike.

Piše: Faruk Vele

Ministarstvo sa sjedištem u Zagrebu tvrdi da se "Hrvatska ne miješa u unutarnja pitanja BiH već ispunjava svoje međunarodne obveze",  ponovivši da je izbor Željka Komšića nelegitiman. 

Hrvatska se oglasila: Narodi u BiH nisu jednaki, Komšićev izbor nije legitiman 

Štaviše, premijer Hrvatske Andrej Plenković je istog dana zaprijetio da "hrvatska politika u vanjskopolitičkom smislu ovu temu neće pustiti“.

"Dok sam ja predsjednik vlade, mi je nećemo pustiti", naveo je Plenković.

Komšić je za Radiosarajevo.ba naglasio da „očigledno BiH ima malo veći problem sa dijelom vlasti u Republici Hrvatskoj nego što se mislilo“.

"Moj izbor je samo povod, a ne uzrok. Uzrok se može tražiti u želji određenih krugova u Zagrebu da ostvare ključni i dugoročni ekonomsko-politički utjecaj na sva dešavanja u BiH, te da bar dio BiH tretiraju kao jednu vrstu svoje 'kolonije', unaprijed računajući da je drugi dio BiH već pod takvim utjecajem druge države. Ako Vas ovo kojim slučajem podsjeća na žal za Cvetković-Maček planom, moguće je da ste i u pravu“, kaže član Predsjedništva BiH.

Upitan za razloge žestoke reakcije Zagreba na istup trojice bivših visokih predstavnika i veterana međunarodne politike, te da li je međunarodna zajednica, zapravo, demaskirala namjere Hrvatske, Komšić kaže:

"I da, svakako, međunarodna zajednica je to prepoznala, ali je ta politika nekih krugova u Hrvatskoj tako agresivna da se ne obazire ni na primjedbe koje dolaze iz te iste međunarodne zajednice. Naprotiv, ta agresivnost i bahatost ide do te mjere da pojedince koji ukazuju na svu štetnost takve politike dijela vlasti u Hrvatskoj, počinju najprimitivnije vrijeđati“.

Nadalje, on primjećuje da ovo nije samo problem BiH.

"Za sada, samo BiH ima problem sa takvom politikom, ali uskoro će ga imati i međunarodna zajednica, pogotovo Europska unija i Sjedinjene Američke Države, i to iz jednostavnog razloga - remete planove međunarodne zajednice za cijelu regiju“, zaključio je Komšić u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije