Komšić u Dnevniku FTV: Savjetovao sam Izetbegovića da ne ide u Zagreb

7
Radiosarajevo.ba
Komšić u Dnevniku FTV: Savjetovao sam Izetbegovića da ne ide u Zagreb

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, gostovao je u Dnevniku na Federalnoj televiziji (FTV), gdje je govorio o predstojećem sastanku u Brusselsu, kao i o sastanku Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića sa Andrejom Plenkovićem u Zagrebu.

Na pitanje s kojim rezultatima članovi Predsjedništva BiH putuju u Brussels, Komšić je objasnio da ga je poziv u sjedište EU iznenadio.

"Vjerujem da će teme razgovora biti napredak BiH i šta smo do sada uradili po pitanju približavanja Bosne i Hercegovine članstvu u EU. Znate da postoji tih 14 pitanja, nama je od strane EU sugerisano da probleme rješavamo metodološki, od lakšeg ka težem. Ima tu dosta teških pitanja, ali evo pozitivan je primjer što se pronašlo rješenje za Mostar, iako još nisam siguran kako će to izgledati nakon izbora", rekao je Komšić.

O susretu Izetbegovića, Čovića i Plenkovića u Zagrebu, Komšić kaže kako "on lično nikada ne bi pristao da bude učesnik takvog razgovora i da se unutrašnja pitanja BiH ne rješavaju u Zagrebu".

"Unutrašnja politička pitanja Bosne i Hercegovine se ne rješavaju u Zagrebu. Jučer sam razgovorao sa gospodinom Izetbegovićem i rekao mu da ja ne bih pristao da idem u Zagreb na taj sastanak. Izetbegović mi je rekao da treba razgovarati i da je to dobra stvar", poručio je Komšić.

Objasnio je da se ne smije dozvoliti da zagrebački sastanak bude sastanak etničkih lidera nego sastanak šefova stranaka.

"Politika Zagreba je takva da oni nas ne gledaju kao državu nego kao teritoriju. Misle da se mogu miješati u unutrašnja pitanja BiH, a to nije nimalo dobro. Generalno Beograd i Zagreb u saradnji sa Dodikom i Čovićem imaju slične stavove i poglede na BiH", rekao je Komšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije