Komšić pisao Švedskoj akademiji nauka: Preispitajte svoju odluku o Handkeu

Fena
Komšić pisao Švedskoj akademiji nauka: Preispitajte svoju odluku o Handkeu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je pismo Kraljevskoj švedskoj akademiji nauka u povodu odluke da Nobelovu nagradu za književnost dodijeli Peteru Handkeu.

"Cijeneći međunarodni ugled Nobelove nagrade te naučno i humanističko djelo njenog utemeljitelja Alfreda Nobela, koji ju je utemeljio prvenstveno radi širenja humanističkih ideja i protiveći se svakoj vrsti zloupotrebe nauke, a vjerujem i u oblasti književnosti, ovim putem, uime građana Bosne i Hercegovine i u svoje lično ime, želim da vam prenesem izraze dubokog razočarenja i negodovanja u vezi s odlukom Komiteta za književnost Kraljevske švedske akademije nauka da Nobelovu nagradu za književnost dodijeli Peteru Handkeu", navodi Komšić u pismu.

Mišljenja sam, dodao je, da je Komitet prilikom dodjeljivanja nagrade morao imati u vidu cjelokupan društveni angažman Petera Handkea, a koji nadilazi sferu autonomije književnosti i literature uopće, te se kao takav morao uzeti u obzir prilikom dodjeljivanja nagrade.

Preživjele žrtve genocida: Dodjela Nobela Handkeu je uvreda ljudskosti

"Također želim istaknuti da su moralne karakteristike bilo kojeg kandidata za Nobelovu nagradu neodvojive od naučnog ili literarnog opusa kandidata ili dobitnika nagrade. Bosanskohercegovačkoj i svjetskoj javnosti Peter Handke nije poznat samo kao književnik, već i kao prononsirani negator genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti koji su se dogodili tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu", navodi Komšić.

Štaviše, ističe se u pismu, Handke se i u ratnom i u postratnom periodu posebno isticao u glorifikaciji ratnih zločina i presuđenih ratnih zločinaca, zločinaca koje je osudio Međunarodni sud u Haagu (ICTY).

Reisu-l-ulema Kavazović o dodjeli Nobela Handkeu: Uvreda žrtvama genocida

"Stoga, dodjelom nagrade Peteru Handkeu Komitet se izlaže riziku da svaki naredni kandidat za dobijanje ove prestižne nagrade ubuduće odbije da primi nagradu, a kako ne bi bio svrstan rame uz rame s glorifikatorom zločina genocida. Iz svega navedenog jasno je da su izvanliterarne 'vrijednosti' koje propagira Handke u potpunoj suprotnosti s plemenitim vrijednostima, moralnim načelima i humanističkim postulatima koje je zastupao Alfred Nobel, kao i brojni drugi dobitnici Nobelove nagrade, a  koji, nažalost, više nisu među živima", navodi Komšić u pismu.

Osim toga, dodaje on, ovim potezom Komitet na sebe preuzima moralnu odgovornost da bude označen kao Komitet koji je doprinio glorifikaciji genocida u Bosni i Hercegovini, genocida koji je utvrđen i u međunarodnim sudskim institucijama, i to u atmosferi kada još uvijek nisu zarasle rane žrtava zločinaca i zločina koje propagira Peter Handke.

"Stoga, ovim putem Vas pozivam da prije samog dodjeljivanja nagrade posjetite Srebrenicu i druge gradove u Bosni i Hercegovini u kojima su izvanliterarni uzori Petera Handkea počinili genocid i zločine protiv čovječnosti, te nakon razgovora sa žrtvama genocida i žrtvama drugih stravičnih zločina, preispitate svoju odluku", navodi se u Komšićevom pismo Kraljevskoj švedskoj akademiji nauka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije