Vatikan: Šta je Komšić poklonio papi Franji

Fena
Vatikan: Šta je Komšić poklonio papi Franji
Foto: Fena / Željko Komšić na audijenciji kod pape Franje

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovie Željko Komšić prisustvovao je danas na audijenciji kod Svetog Oca pape Franje, a nakon toga sastao se i s državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom.

Komšić stigao na audijenciju kod pape Franje

Komšić je upoznao papa Franju o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Razgovarano je i o odnosima Svete stolice i Bosne i Hercegovine, te je naglašeno je da će Vatikan i dalje pružati konstruktivnu političku podršku BiH kao multietničkoj državi, te podršku njenom putu ka euroatlanskim integracijama.

Komšić je istakao da je za Bosnu i Hercegovinu pravo i jedino riješenje njeno članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji. Potvrđena je potreba da se osigura poštivanje osnovnih ljudih prava i svih građana Bosne i Hercegovine.

Razgovarano je i o zajedničkim interesima na regionalnom i međunarodnom planu, kao što su mir i sigurnost, poticanje dijaloga i kako odgovoriti na izazove s kojima se susreću zemlje zapadnog Balkana.

Na kraju susreta, Komšić je poklonio papi Franji poseban poklon, autentično umjetničko djelo sarajevskog akademskog kipara Enesa Sivca, raspelo Isusa Krista, kao i originalnu repliku Župne crkve Sv. Josipa na Marijn dvoru u Sarajevu, oba urađena posebno za ovu priliku.

Komšić i državni sekretar Svete Stolice kardinal Pietro Parolini dotakli su se ratifikacije i implementacije dokumenata Osnovnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Svete Stolice, koji je Komšić potpisao prethodnom mandatu 2007. godine.

Sagovornici su zaključili da je od velikog značaja za Bosnu i Hercegovinu poštivanje osnovnih ljudih prava svih građana, kao i mir i sigurnost u regiji. I ovaj put je iskazana briga Svete Stolice o kontinuiranom napuštanju Bosne i Hercegovine, a osobito mladih.

Susretu predsjedavajućeg Komšića s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinijem prisustvovao je i mons Miroslaw Wachowski, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije