Komšić: Ovo što rade RS i Srbija je oživljavanje ideje Velike Srbije

Radiosarajevo.ba
Komšić: Ovo što rade RS i Srbija je oživljavanje ideje Velike Srbije
Foto: Dženan Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Željko Komšić, lider Demokratske Fronte

Usaglašavanje nastavnih planova i programa za nacionalne predmete u školama Republike Srpske i Srbije koje je najavljeno jeste još jedan perfidni pokušaj Republike Srbije, Vlade Aleksandra Vučića i domaćih separatista da izvrše teritorijalno zaokruživanje propale ideje Velike Srbije, kazao je danas predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić.

Komšić smatra da Srbija i Aleksandar Vučić nakon što su priznali nezavinost Kosova sve karte bacaju na prisvajanje teritorije države Bosne i Hercegovine.

"Danas se to pokušava ovim samo naizgled suptlinim metodama i neka nas niko ne razuvjerava da širimo demagogiju i populizam kada tvrdimo da će u tome cilju uskoro poduzeti i drugačije korake. Šutnja institucija Bosne i Hercegovine i onih koji su pozvani da o tome govore samo dodatno ohrabruje politku koja je u Bosni i Hercegovini kriva za činjenje genocida, da u miru nastave po istom", rekao je Komšić.

Predsjednik DF-a ističe da je pogubno svako usklađivanje nastavnih planova i programa za nacionalne predmete između jednog entiteta i druge države.

"Taman kad bi u tome programu uskladili da u manjem bh. entitetu bude uvažen bosanski jezik kao što je to slučaj sa Srbijom, takvo usklađivanje mimo saglasnosti države ne može biti prihvaćeno. S druge strane, cilj ovog plana jeste da se genocid i etničko čišćenje putem izučavanja nacionalnih predmeta institucionalno načine prihvatljivim, jer na putu borbe za Veliku Srbiju, nužno je ne samo negiranje tih zločina nego i njihovo glorificiranje", dodao je Komšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije