Reakcije / Komšić osudio čin rušenja spomenika ubijenim Hrvatima Briševa kod Prijedora

28. 05. 2019. u 14:21:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić najoštrije je osudio čin rušenja spomenika ubijenim Hrvatima u selu Briševo kod Prijedora, nazvavši ga vandalskim i činom mržnje koji je usmjeren protiv malobrojne povratničke zajednice u manjem bh. entitetu.

Njegovo saopćenje prenosimo u cijelosti:  

"Briševo kod Prijedora je simbol stradanja Hrvata, a koje su pripadnici tzv.Vojske Republike Srpske ubili na početku agresije na BiH 1992. godine, u sklopu projekta etničkog čišćenja i Bošnjaka, i Hrvata, i ostalih pripadnika nesrpske nacionalnosti sa tih područja.

Pozivam vlast i policiju RS-a da u najkraćem mogućem roku pronađu izvršioce ovog nedjela, u protivnom, smatrat će da je ovo čin koji ima za cilj poslati poruku da Hrvatima nije mjesto u tome entitetu. Takođe je dodao da se više nikada, na ovim prostorima, ne smiju ponoviti nikakve Tomašice, kazavši da ne razumije višedecenijsku šutnju tzv. legitimnih predstavnika Hrvata o zločinima koji su počinjeni nad Hrvatima Prijedora", navodi se u saopćenju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkao Komšića. 

NEMA KOMENTARA