Komšić odgovorio Kolindi: Odbranićemo državu, uprkos vašem miješanju

Radiosarajevo.ba
Komšić odgovorio Kolindi: Odbranićemo državu, uprkos vašem miješanju
Foto: DF / Željko Komšić

“Pozivam građane Bosne i Hercegovine da se na izborima suprostave političkoj agresiji Republike Hrvatske, od strane ljudi iz Sabora Republike Hrvatske i predsjednice Republike Hrvatske”, kazao je predsjednik DF-a i kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, saopćeno je iz ove stranke.

Saopćenje DF-a vam prenosimo u cjelosti:

"Vidimo da gospodin Ljubić iz Sabora Republike Hrvatske poziva na mobilizaciju, ponovo obmanjujući javnost sa floskulama o tome kako Ustav BiH predviđa izbor takozvanih legitimnih predstavnika. Kao prvo, potpuno je neustavna kvalifikacija “legitimni predstavnik naroda". Izbori u BiH se odvijaju po postojećem Ustavu i po postojećim pravilima na koje je svojom kandidaturom pristao na ovim, ali i na prošlim izborima, i tako ih u cijelosti priznao, favorit dijela zvaničnog Zagreba, Dragan Čović”.

Komšić se osvrnuo i na netačne navode o Hrvatskoj kao garantu Dejtonskog sporzuma, a koje je Grabar Kitarović iznijela odgovarajući Komšiću, pritom poručujući da će se nastaviti miješati u unutrašnje stvari BiH.

Komšić ističe da Hrvatska nije nikakav garant Dejtonskog sporazuma, nego strana duboko umiješana u rat u Bosni Hercegovini.

“Potpisivanjem Općeg okvirnog sporazuma za mir, Republika Hrvatska preuzela je određene obaveze. Između ostalog, obavezala se na puno poštivanje suverene jednakosti i izbjegavanje bilo kakvih aktivnosti koje bi bile usmjerene protiv nezavisnosti Bosne i Hercegovine, te je prihvatila da promovira i poštuje obaveze koje proizlaze iz Aneksa 4, tj. Ustava Bosne i Hercegovine. Sporazum su potpisale tadašnja Republika Bosna i Hercegovina, tadašnja Savezna Republika Jugoslavija i Republika Hrvatska. Evropska unija, Francuska Republika, Savezna Republika Njemačka, Ruska Federacija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države su bile zemlje-svjedoci.”, naglašava Komšić.

"Iz ovog je stava jasno da su Srbija (tadašnja Jugoslavija), kao i Hrvatska, samo potpisnici Dejtonskog sporazuma, i to kao učesnici u ratu protiv BIH. Hrvatska se tim potpisom obavezala na prekid aktivnosti uperenih protiv Bosne i Hercegovine, ali nije dobila pravo miješanja u unutrašnje stvari naše zemlje, kakvo pravo sebi želi priskrbiti insistiranjem na nepostojećoj ulozi „garanta“ sporazuma", rekao je Komšić.

Gospođo predsjednice, ljubazno Vas molimo da se prestanete petljati u unutrašnje stvari naše države. Nikome od nas ne pada na pamet da se petlja u Vaše poslove i odnose. Niko od nas ne komentariše kako Vi, “kapetan Dragan” i “Vaso” pokušavate da “svome stranačkom šefu skinete političku glavu” i sa kim se ste oko toga dogovarali. To su Vaše stvari i Vaši odnosi i nije naše da se u to miješamo, pogotovo ne onako kako se Vi miješate u odnose u našoj zemlji“, saopćeno je iz DF-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije