Komšić odao počast žrtvama holokausta: Nekim ljudima nije bio lekcija

Radiosarajevo.ba
Komšić odao počast žrtvama holokausta: Nekim ljudima nije bio lekcija
Foto: Predsjedništvo BiH / Milo Đukanović i Željko Komšić

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić odao je počast žrtvama holokausta, saopćeno je iz Predsjedništva.

Komšić predvodi delegaciju Bosne i Hercegovine na Svjetskom forumu o holokaustu u Jerusalemu.

Kako je saopćeno, Peti svjetski forum o holokaustu se održava u Yad Vashemu.

Tema ovogodišnjeg foruma bila je Sjećanje na holokaust i borba protiv antisemitizma, a predsjedavajući Komšić je, uz još 40 svjetskih lidera, prisustvovao i komemoraciji kojom je obilježena 75. godišnjica oslobođenja Aušvica.

Svjetski forum o holokaustu u Jerusalemu - undefined

Foto: Predsjedništvo BiH: Svjetski forum o holokaustu u Jerusalemu

Nakon toga lideri su obišli Memorijalni centar za žrtve holokausta Yad Vashem i polaganjem vijenaca u Sali sjećanja odali počast žrtvama holokausta tokom Drugog svjetskog rata.

Predsjedavajući Komšić tokom konferencije je kazao da, nažalost u svijetu, ali u Bosni i Hercegovini i dalje postoje elementi fašizma protiv kojih se svi zajedno moramo boriti, kako bismo budućim generacijama osigurali bolje okruženje za život.

"Holokaust je jedinstven zločin protiv jednog naroda – jevrejskog naroda. Najbrutalniji zločin prošlog vijeka koji pamti ljudska civilizacija, koji je brižljivo planiran i proveden, ostavio je nezapamćene posljedice na jevrejski narod, ali isto tako i na čitav svijet. Nažalost, ono što se dešavalo tokom nacističkog režima u Drugom svjetskom ratu nekim ljudima nije bila lekcija", rekao je Komšić.

Prema njegovim riječima, narod u Bosni i Hercegovini duboko suosjeća i dijeli sudbinu Jevreja dodavši:

"Narod Bosne i Hercegovine, u novijoj historiji, bio je žrtva genocida, ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i etničkog čišćenja, što je odnijelo mnogo ljudskih života. Lično osjećam duboku tugu i suosjećanje sa žrtvama Holokausta i Jevrejskim narodom. Holokaust ne smije nikada biti zaboravljen", poručio je predsjedavajući Komšić.

Željko Komšić i Aleksandar Vučić - undefined

Foto: Predsjedništvo BiH: Željko Komšić i Aleksandar Vučić

Kako je navedeno u saopćenju, svi koji smo bili svjedoci mračne strane historije, imamo obavezu da se suprotstavljamo svim oblicima ljudskog zla i nasilja. Sjećanje na žrtve holokausta, kao i na sve druge žrtve monstruoznih umova, nauk je novim generacijama da odbace ideologije koje počivaju na segregaciji, netoleranciji, nepoštovanju i nebrizi za drugog i drugačijeg.

Komšić se tokom održavanja Foruma susreo s potpredsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Michaelom Penceom

U srijedu, 22. januara, sastao sa predsjednikom Izreala Ruevenom Rivilnom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije