Komšić najavio slanje protestne note za Handkea, evo šta Dodik kaže o tome

Srna
Komšić najavio slanje protestne note za Handkea, evo šta Dodik kaže o tome
Photojoiner / Komšić, Handke, Dodik

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić najavio je danas u Beču da će naredne sedmice Švedskoj akademiji nauka i Nobelovom komitetu biti poslato protestno pismo zbog dodjele Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu.

Ovogodišnji književni Nobelovac: Muslimani sami iscenirali svoje pokolje u Sarajevu

Ovogodišji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski književnik Peter Handke, osim po svojim književnim dostignućima, u javnosti je poznat i po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da neće biti ništa od najave hrvatskog člana Predsjedništva Željka Komšića o slanju protestne note Nobelovom komitetu u vezi sa nagradom Peteru Handkeu, navodeći da se odluke o takvim pitanjima u ime BiH mogu donijeti samo uz saglasnost sva tri člana.

SDA: Peter Handke je advokat zla, potkopan ugled Nobelove nagrade

Stranka demokratske akcije komentarisala je odluku da Nobelova nagrada za književnost bude uručena Peteru Handkeu. Između ostalog, smatraju da je ova odluka izraz beščašća i gruba uvreda žrtvama genocida. "Više od stotinu hiljada mrtvih, hiljade mučenih i silovanih u koncentracionim logorima, te milioni raseljenih i unesrećih ljudi u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i na Kosovu rezultat su sveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata presuđenog od strane međunarodnih sudova.

Dodik je rekao novinarima u Gradišci da je on protiv toga, ali da ako Komšić hoće da piše privatno, on tu ništa ne može.

"Ako hoće da to piše privatno, šta ja tu mogu", naveo je Dodik.

Podsjetimo, bosanskahercegovačka, ali i dijelom javnost u regionu i Evropi, burno je reagirala zbog toga što je Handke dobitnik Nobelove nagrade za književnost u 2019. godini budući da je 90-ih bio tvrdi zagovornik politike Slobodana Miloševića, te koji je u periodu 1992-1995. opravdavao ratne zločine u Bosni i Hercegovine i stajao u zaštitu njihovih izvršilaca.

Džaferović o Nobelovoj nagradi za Handkea: Izgubljen moralni kompas

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović smatra skandaloznom i sramnom odluku Komiteta Kraljevske švedske akademije nauka o dodjeli Nobelove nagrade književniku Peteru Handkeu, koji je u periodu 1992.-1995. opravdavao ratne zločine u Bosni i Hercegovine i stajao u zaštitu njihovih izvršilaca.

Handke je poznat po podršci Srbiji i Srbima. 

Komšić je za N1 rekao da je siguran da je onaj ko je utemeljio nagradu imao u vidu ljude koji donose i šire mir, a ne, kako se izrazio, likove poput Handkea, “koji šire mržnju i negiraju zločine i genocid zasnovan na etničkoj ili vjerskoj mržnji”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije