Komšić i Džaferović razgovarali s UN-ovim dužnosnikom Adamom Diengom

Fena
Komšić i Džaferović razgovarali s UN-ovim dužnosnikom Adamom Diengom

Predsjedavajući i član Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović, primili su Adama Dienga, podsekretara UN-a i specijalnog savjetnika generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida.

Uz dobrodošlicu specijalnom savjetniku generalnog sekretara UN-a, članovi bh. Predsjedništva izrazili su podršku aktivnostima i posvećenost ciljevima UN-a.

Specijalni savjetnik generalnog sekretara UN-a je iskazao zadovoljstvo posjetom Bosni i Hercegovini, potvrdio zainteresovanost UN-a za zapadni Balkan, te predočio plan obilaska BiH kao voditelj UN-ovog tima za borbu protiv govora mržnje.

Potvrdio je da mu je misija da se u BiH gradi mir i jača povjerenje, okruženje tolerancije i međusobnog poštovanja.

Istovremeno, razgovarano je o provođenju Agende za održivi razvoj 2030 i finansiranje razvoja, koja predstavlja zajedničku viziju članica UN-a o održivom miru i prosperitetu.

Tema susreta je bila i saradnja s Međunarodnim rezidentnim mehanizmom za krivične tribunale, te je u tom kontekstu rečeno da je jedini put ka pomirenju istina o zločinima počinjenim u BiH.

Saradnja s Uredom UN-a i UNDP-om u BiH ocijenjena je kao veoma uspješna, uz želju da dodatno bude unaprijeđena u narednom periodu.

Uime člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, sastanku je prisustvovala savjetnica Nina Sajić, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije