Komšić: Fašizam nije pobijeđen, već je prisutan i danas

Radiosarajevo.ba
Komšić: Fašizam nije pobijeđen, već je prisutan i danas
Foto: Predsjedništvo BiH / Komšić prisustvovao je danas u Jablanici obliježavanju 76. godišnjice Bitke za ranjenike na Neretvi

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić prisustvovao je danas u Jablanici obliježavanju 76. godišnjice Bitke za ranjenike na Neretvi i 74. godišnjice pobjede nad fašizmom.

Tim povodom član PBiH Komšić položio je cvijeće na Spomen-obilježje Muzeja Bitke za ranjenike na Neretvi, istakavši da fašizam nije pobijeđen, već je prisutan i danas.

„Sve dok imamo problem sa fašizmom, šovinizmom i bilo kojom vrstom mržnje, a koja se zasniva na tome da ljude mrzite zato što su drugačiji, dužni smo svakodnevno njegovati antifašističke vrijednosti. Sigurno su i pobjednici 1945. godine mislili da su stavili tačku na fašizam, a mi, ni nakon toliko godina nakon završetka Drugog svjetskog rata na ovim prostorima, nikako da se riješimo tog fašizma. Nažalost, ovo nije samo problem Bosne i Hercegovine i regije. Čitava Evropa i demokratske zemlje se suočavaju s tom pošasti fašizma, koji ispoljavaju pod novim imenima i oblicima, ali istom nacističkom i fašističkom idejom“, poručio je Komšić.

Dodao je da s vremena na vrijeme nacistička i fašistička ideja ojača u toj mjeri da predstavlja opasnost po cijeli evropski kontinent.

„To nam je dokaz da priča o fašizmu nije gotova. Još dugo ćemo mi pričati o antifašizmu. To je civilizacijska vrijednost koja svim ljudima omogućava ista prava, bez podjela po bilo kojoj osnovi, i svi smo je dužni njegovati“, naglasio je Komšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije