Kompanija iz Doboj Istoka šije odijela za "Emporio Armani"

Radiosarajevo.ba
Kompanija iz Doboj Istoka šije odijela za "Emporio Armani"
Foto: Večernji list / Kompanija Kismet iz Doboja Istoka

Osim za svoje potrebe, brojni domaći proizvođači rade za velike strane kompanije. Nedavno je na strano tržište kompanija Kismet iz Doboja Istoka počela s izvozom odijela italijanskog brenda Emporio Armani, ali s etiketom “Made in Bosnia”.

I jedina to radi u regiji, piše Večernji list BiH.

Šiva odijela za kupca koji je sinonim za visoku i skupu modu. Dokaz je to da i bh. kompanija mogu biti dio konkurencije na stranom tržištu.

Odijela talijanskog brenda “Emporio Armani” s etiketom “Made in Bosnia” našla su se na europskom tržištu zahvaljujući kompaniji iz BiH.

Ova kompanija počela je s radom prije dva desetljeća kao porodični obrt. S godinama je rasla, širila kapacitete...

Danas zapošljava više od 300 radnika, koji šivaju obična te skijaška odijela, bavarsku narodnu nošnju, a sve za tržište Austrije i Njemačke. Posljednje dvije godine saradnja se proširila i na Italiju.

“Vjerovali smo da možemo nešto napraviti u mjestu gdje živimo, u Maloj Brijesnici u Doboju Istoku. Suludo je da se odlučite raditi najzahtjevnije proizvode za svjetsko tržište, ali, evo, sve je moguće”, kazao je Alen Karić, vlasnik kompanije Kismet, koju je izgradio s roditeljima.

Dodao je da su razvili proizvodnju talijanskih muških odijela za brend Armani.

“Iza nas su dvije godine velikog odricanja”, kazao je Karić.

A da jedno odijelo za talijansku modnu kuću nije lako sašiti, govori činjenica da ono zahtijeva 350 operacija i 35 vrsta peglanja. Sve to uz najsavremenije mašine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije