Komisija zahtijeva novi zakon: Napadi na novinare su napadi na službene osobe

Radiosarajevo.ba
Komisija zahtijeva novi zakon: Napadi na novinare su napadi na službene osobe

Zajednička komisija za europske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Herecegovine uvažavajući preporuke Institucije ombudsmana BiH predlažilo je domovima PSBiH da usvoje zaključak kojim se od Vijeća ministara BiH traži da u roku ne dužem od tri mjeseca izradi i u parlamentarnu proceduru uputi Prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH u kome bi se napadi na novinare tretirali kao napadi na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Zajednička komisija predlaže domovima PSBiH da usvoje zaključak kojim se od Vijeća ministara BiH traži da ubrza proceduru donošenja Zakona o transparentnosti vlasništva nad medijima u BiH, čije bi odredbe obuhvatile sve medije u BiH, uključujući i one koji su dostupni isključivo putem interneta (onlajn mediji), saopćeno je nakon današnje sjednice.

"Zajednička komisija predlaže domovima PSBiH da usvoje zaključak koji se od Vijeća ministara BiH traži da, u saradnji sa Regulatornom agencijom za komunikacije, zakonski regulira pitanje oglašavanja u medijima. Takođe, Zajednička komisija predlaže domovima PSBiH da usvoje i zaključak kojim se od nadležnih policijskih i pravosudnih organa na svim nivoima vlasti u BiH traži da drastično pooštre zakonom predviđene sankcije za širenje govora mržnje i nacionalne, vjerske i rasne netrpeljivosti u elektronskim, pisanim i onlajn medijima", navodi se.

Zajednička komisija predložila je domovima PSBiH da usvoje zaključak kojim se od Vijeća ministara BiH traži da značajno ubrza i okonča proces digitalizacije u BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije