Komesar za proširenje EU: Neprihvatljiva glorifikacija ratnih zločinaca

Radiosarajevo.ba
Komesar za proširenje EU: Neprihvatljiva glorifikacija ratnih zločinaca
FOTO: Arhiv / Hahn tokom posjete BiH

Komesar za proširenje Evropske unije Johannes Hahn je u ime predsjednika Komisije Evropske unije Jeana-Claudea Junckera odgovorio na pismo grupe koja je sebe predstavila kao "Ekspertnim timom Republike Bosne i Hercegovine".

Pismom su od Parlamenta Evropske unije su zahtjevali, kako je navedeno, sankcioniranje negatora presuđenog genocida u Srebrenici.

Odgovor komesara Hahna vam prenosimo u cijelosti.

Drage dame i gospodo,

Hvala vam za pismo od 16. aprila 2019. godine koje ste uputili predsjedniku Evropske komisije Junckeru. Zamolio me da odgovorim na vaše pismo.

Evropska unija podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine. Postoji perspektiva članstva Bosne i Hercegovine kao zemlje s nepromjenjivim granicama, što je fundamentalni princip Evropske unije.

Očekujemo od političkih lidera da podrže odluke međunarodnih sudova, te da se suzdrže od izjava i aktivnosti koje dovode u pitanje nezavisnost i nepristrasnost sudskog procesa. U Evropskoj uniji ne postoji prostor za zapaljivu retoriku ili glorifikaciju ratnih zločinaca s bilo čije strane. Poricanje ili revizionizam se kose sa najvažnijim evropskim vrijednostima.

Podsjećam vas da Evropska unija podržava zakonodavni okvir Bosne i Hercegovine kojim se sankcioniraju osobe ili organizacije koje: (a) narušavaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni status Bosne i Hercegovine; (b) ozbiljno narušavaju sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini ili (c) Dejtonski odnosno Pariški Okvirni sporazum za mir, što podrazumijeva i implementaciju mjera za održanje Sporazuma.

U komunikeju Komisije Kredibilna perspektiva proširenja i poboljšanja u odnosima između Evropske unije i Zapadnog Balkana je istaknut jasan napor za održanje mira i stabilnosti u regionu. Sve zmelje moraju nedvosmisleno da riječima i djelima prevladaju naslijeđe prošlosti održavanjem mira i rješavanjem otvorenih pitanja prije članstva u Evropskoj uniji.

"Ekspertni tim Republike Bosne i Hercegovine" čine novinar Bedrudin Gušić, profesorica Dženana Delić, predsjednik Udruženja Vječna Bosna - Centrala Sarajevo i predsjednik Centra humanističkog projektovanja slobodnog društva Marjan Hajnal, novinar Ibrahim Halilović, Anto Tomić, pravnik Nihad Filipović, profesori Suad Kurtćehajić i Mirsad Tokača, predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca - Krug 99 Adil Kulenović i inžinjer Tarik Delić.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije