Komesar Halilović: MUP KS zatražio pomoć FBI-ja, ispitana 81 osoba

Radiosarajevo.ba
Komesar Halilović: MUP KS zatražio pomoć FBI-ja, ispitana 81 osoba
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Mevludin Halilović

Mevludin Halilović, policijski komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, govorio je danas na sjednici Skupštine KS, o aktivnostima vezanim za ubistva dvojice policijaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića u sarajevskom naselju Alipašino Polje, od prošlog petka.

Halilović je podvukao da su krivična djela krađe vozila u odnosu na 2010. smanjena za 50 posto. Također je istakao da je od 2015. godine do danas zabilježeno 17 napada na policajce.

Kada je u pitanju rasvjetljavanje slučaja ubistva dvojice policajaca, komesar MUP-a KS je podvukao da je u toku vještačenje tragova te da su u pomoć u rješavanju ovog slučaja pozvali i agencije iz inozemstva.

„MUP Kantona Sarajevo je zatražio pomoć FBI-ja (Federal Bureau of Investigation, op. a.), a sve policijske strukture u Kantonu Sarajevo intenzivno rade kako bi se događaj ubistva dvojice naših kolega rasvijetlio i kako bi se pružila pomoć Kantonalnom tužilaštvu. Svi kapaciteti su na raspolaganju, a još od 2016. nakon jednog događaja na području Starog Grada, aktivirali smo sve osobe. Također smo imali određene aktivnosti i na njih smo odgovorili na adekvatan način. Imali smo i dva slučaja u kojima smo usmrtili dva lica. Jedna je bila na području Starog Grada. Nakon  ovih aktivnosti imali smo period smanjena krivičnih djela. Imamo i smanjenje otuđenja motornih vozila, nakon provedene akcije „Volan“, kazao je, između ostalog, Halilović, dodajući da je 81 osoba kriminalistički obrađena.

On je dodao da MUP KS-a ima odličnu saradnju s MUP-om RS.

"Ranije to nije bilo slučaj.  Nažalost, situacija je eskalirala nakon ubistva dva naša policajca, ali se nadam da će se problem teških krađa na Kantonu Sarajevo, uspjeti riješiti. Bitno je šta se sve može uraditi da se riješi ovaj problem. Mi smo predložili pojedine kratkoročne i dugoročne mjere. Povećati broj izvršilaca, osigurati određena oprema. Uprava policije ima punu podršku i sve što smo tražili to smo i dobili. Za naše jedinice smo nabavili 200 pušaka", naglasio je Halilović, dodajući da će svi pripadnici MUP-a imati odbrambeno oružje, zaštitne prsluke...

Halilović je na vanrednoj sjednici govorio i o problemu migranata u KS-u. 

"Na naše informacije Vlada KS je formirala Operativni štab. Naše aktivnosti su svakodnevne po pitanju migranata. Imali smo i dva pokušaja ubistva, devet slučajeva narušavanja javnog reda i mira. Otvaranjem Centra za migrante na području Hadžića nam je mnogo lakše. Sva lica koji su pokušali ta ubistva su obrađena, kao i oni koji su učestovali u neredima", podvukao je Halilović, dodajući da traži da se u cijelom gradu uspostavi video-nadzor.  

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije