Komesar Halilović uputio otvoreno pismo premijeru Forti

Radiosarajevo.ba
Komesar Halilović uputio otvoreno pismo premijeru Forti
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Press konferencija MUP-a KS

Komesar sarajevske policije Mevludin Halilović dobio je od Vlade Kantona Sarajevo prije pet dana ocjenu "ne zadovoljava" i od tada se ne stišava bura u javnosti. Halilović se sada otvorenim pismom obratio premijeru Vlade KS - Edinu Forti.

Pismo komesara Halilovića prenosimo u cjelosti.

"Poštovani premijeru, bit ću slobodan da ovim putem dam svoj osvrt na Vašu jučerašnju izjavu za jedan portal. Iz Vaše izjave je vidljiva određena kontradiktornost u smislu vašeg 'neutralnog stava' prema meni lično, a koji nije bio prepoznatljiv prilikom vrlo uspješne i opsežne akcije Uprave policije KS u slučaju Gačić, kada ste na zajedničkoj press konferenciji uputili čestitke, ali i na Vašem twitter profilu napisali sljedeće: 'Čestitam komesaru Haliloviću i Jedinici za podršku MUP-a KS. Naši specijalci <3'.

Želim Vas, kao 'tihi i precizni profesionalac' kako me doživljavate, a vezano za Vaš navod da Vas iznenađuje tolika podrška meni kao komesaru, obavijestiti da je ta podrška bila sasvim spontatan i da je izvršena tolika podrška meni kao komesaru, obavijestiti da je ta podrška bila sasvim spontana i da je izvršena bez političkog pritiska ili bilo čije asistencije, bez obzira obzira na to što se iz Vaše izjave tačno vidi na koje političke partije mislite. Više od 1300 pitpisa policijskih službenika jasno govori koliko se cijeni rad i novostvoreni uvjeti rada unutar Uprave policije na čijem sam čeku, ali i naših napora da se odgovorno i profesionalno svakodnevno brinemo za sigurnost preko 450.000 građana Kantona Sarajevo.

Podsjećanja radi, na sjednici Skupštine Kantaona Sarajevo tvrdio je da je sigurnosno stanje u Kanotnu Sarajevo bolje nego što je to bilo prije mog dolaska na funkciju komesara u maju 2017. godine. 'Čelnici Stranke demokratske ackije su tražili da izvrpšim utjecaj kako Halilović ne bi bio imenovan za komesara jer pojedinim članovima SDA nije javio da će uskoro biti uhapšeni. To nisam uradio i zbog tog komesara je sigurnosna situacija sada boilja. Broj pljački je prepolovljen i mnogo toga drugog je bolje jer je promijenjena 'glava' koja nije pod utjecajem', rekao je Elmedin Konaković.

U takvim okolnostima očekivali smo da mi Vlada KS, nakon opsežnog Izvještaja koji smo Vam dostavili, pruži u najmanju ruku priliku i da me pozove da transparentno obrazliožim članovima Vlade navode i činjenice u vezi mog rada. Međutim, u roku od 24 sata i sa Vašom usmenom najavom da će Izvještaj razmatrati bez javnog stavljanja na dnevni red pokazuje da određeni instrumenti političke moći žele 'ubrzanu proceduru' razrješenja i moguće novo kadroviranje kroz instaliranje podobnih i zavisnih.

Krajnje su jasne političke igre kako navodite Vaše 'neutralnosti', zanemarujući u ovom slučaju rad, profesionalnost i požrtvovanost mene kao komesara i svih polcijskih službenika koji časno obavljaju svoju dužnost kako bi sigurnost u KS bila u najmanju ruku na zadovoljavajućem nivou, a u izvještaju Vam je jasno navedeno da je sigurnost u 2018. godini za koju sam i ocijenjen podignuta na viši nivo. Očito je da se onda radi o krajnjem nonsensu, jer potvrda ocjene 'nezadovoljava', koja je istovremeno i ocjena rada polcijskih službenika, u ovom slučaju samo potvrđuje da je Nezavisni odbor radio po nalogu politike koja inicira moju smjenu", stoji u otvorenom pismu Mevludina Halilovića premijeru Forti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije