Poruka s komemoracije: Krajolik u Potočarima u oštrom kontrastu sa zlom prošlosti

A. B.
Poruka s komemoracije: Krajolik u Potočarima u oštrom kontrastu sa zlom prošlosti
FOTO: AA / Potočari
Komemoracija povodom 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone Ujedinjenih nacija" Srebrenica završena je u Fabrici akumulatora u Potočarima, a dana su se obratile brojne državne i međunarodne zvanice.

Članovi porodica, prijatelji, komšije, preživjeli Srebreničani, predstavnici vlasti, međunarodne zajednice te brojni građani došli su danas u Potočare na posljednji ispraćaj 35 žrtava genocida kojima će danas biti klanjana dženaza i čiji će posmrtni ostaci biti spušteni u kabure u "dolini bijelih nišana" u Potočarima.

Komemoraciji prisustvuje i veliki domaćih i stranih zvaničnika, političara i predstavnika međunarodne zajednice, među kojima su predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Safet Softić, državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovaca, ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack, šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark, visoki predstavnik Valentin Inzko, predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove Theodor Meron, komesarska za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović.  

Vjerski program je počeo učenjem Kur'ana, a predviđeno je i čitanje odlomka iz romana "Derviš i smrt" Meše Selimovića, izvođenje ilahije, Inferna...

Nakon toga će uslijediti pripreme i klanjanje podne-namaza, a potom i dženaza-namaza, koje će predvoditi reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.  

Iznošenjem tabuta od musalle do mezarja gdje će biti ukopani posmrtni ostaci 35 žrtava genocida, čitanjem njihovih imena, te učenjem na kaburu bit će završen i vjerski dio programa. 

Među identificiranim žrtvama koje će biti ukopane ove godine su i četiri maloljetnika, a riječ je o dječacima koji su imali 16 i 17 godina kada su ubijeni.

Najmlađi među njima je Vesid Ibrić. Imao je 16 godina kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Liplje, na području Zvornika, 2001. godine.

Feris Mehmedović također je imao 16 godina kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u dvije masovne grobnice - 2000. godine dijelovi skeleta ekshumirani su iz masovne grobnice Glogova, na području Bratunca, a devet godina kasnije, 2009. godine, dijelovi skeleta pronađeni su u masovnoj grobnici Zalazje, na području Srebrenice.

Posmrtni ostaci Ferisa Mehmedovića bit će ukopani pored posmrtnih ostataka njegovog oca Bajre, koji je ukopan 15 godina ranije u Potočarima.

Dva su sedamnaestogodišnjaka čiji će posmrtni ostaci biti ukopani ove godine u Potočarima.

Jedan je Muhamed Alić, čiji su posmrtni ostaci ekshumirani 2005. na lokalitetu Poljanci, na području Srebrenice, a koji će biti ukopan pored ranije ukopanog oca Ibrahima.

Edin Burić imao je također 17 godina, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2001. iz masovne grobnice Liplje, na području Zvornika. Posmrtni ostaci Edinovog oca Ahme još nisu pronađeni.

Među 35 žrtava su i posmrtni ostaci mladog bračnog para - Nijazije i Remzije Dudić. 

Remzija Dudić imala je 20 godina kada je ubijena zajedno sa svojim suprugom Nijazijom Dudićem koji je imao 22 godine. Remzija je bila trudnica u šestom mjesecu trudnoće. 

Posmrtni ostaci ovog mladog bračnog para pronađeni su u masovnoj grobnici Rašića Gaj, na području Vlasenice.

Najstarija žrtva koja će ove godine biti ukopana u Potočarima je Šahin Halilović, koji je imao 71 godinu kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Kamenica, na području Zvornika.

Šahin će biti ukopan pored sina Šahbaza, čiji su posmrtni ostaci ukopani deset godina ranije, 2008. godine.

Među 35 identificiranih žrtava je i Suad Begović, ubijen u 21. godini života, a njegovi posmrtni ostaci bit će ukopani pored oca Muharema i dva brata Seada i Mehmeda koji su ukopani ranije. U porodici Begović ubijeni su otac i tri sina.

Sejad Husejnović imao je 20 godina kada je ubijen, a posmrtni ostaci bit će ukopani pored njegove braće Asima i Senaida, koji su ukopani ranije. U porodici Husejnović ubijena su tri brata.

Nesib (Zejnil) Hasanović imao je 38 godina kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci bit će ukopani pored braće Envera i Nedžiba, koji su ukopani ranije. U porodici Hasanović ubijena su tri brata.

Kiram Bektić, čiji će posmrtni ostaci ove godine biti ukopani pored njegove ranije ukopane braće Jusufa i Hameda, imao je 42 godine kada je ubijen. U porodici Bektić ubijena su tri brata.

U Memorijalnom centru Potočari ukopano je 6.575 žrtava, a nakon današnje zajedničke dženaze bit će 6.610 žrtava genocida koje su našle smiraj u Potočarima. Još uvijek se traga za više od 1.000 žrtava genocida u Srebrenici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije