Koliko je bilo bankovnih kartica i koliko je novca podignuto na bankomatima?

Radiosarajevo.ba
Koliko je bilo bankovnih kartica i koliko je novca podignuto na bankomatima?
Arhiv / Ilustracija

U Bosni i Hercegovini je prošle godine bilo aktivno više od dva miliona i 150.000 bankovnih kartica, podaci su Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Za razliku od 2017. godine, riječ je o povećanju za blizu 149.000 kartica.

Iz Centralne banke su istakli da je u 2018. godini ostvaren promet veći od deset milijardi i 200 miliona maraka na osnovu bankovnih kartica. To je povećanje veće od 775 miliona maraka u odnosu na godinu ranije.

Tokom prošle godine je upotrebom kartica na bankomatima u zemlji i inostranstvu podignuto više od sedam milijardi maraka. Od tog iznosa, više od dvije milijarde maraka su podigli inostrani građani sa karticama i POS uređajima banaka izvan Bosne i Hercegovine.  

Ukupan broj transakcija je bio veći od 86 miliona. Građani su u prosjeku podizali gotovinu u iznosu od 119 maraka, što je manje za dvije marke u odnosu na 2017.

Godišnji promet po kartici je bio blizu 4.800 maraka, što je povećanje od 34 marke u odnosu na godinu prije.

Usluge mobilnog ili internet bankarstva je prošle godine koristilo više od 667.000 subjekata. Uglavnom je riječ o subjektima koji imaju status fizičkog lica - njih skoro 609.000. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije