Kojović: Znali smo da su nacionalisti spremni na sve da bi ostali na vlasti

Radiosarajevo.ba
Kojović: Znali smo da su nacionalisti spremni na sve da bi ostali na vlasti

Današnju sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske sazvao je Milorad Dodik s ciljem odbacivanja izvještaja Komisije Vlade Republike Srpske za Srebrenicu iz 2004. godine čiji je nalaz bio da je od 10. do 19. jula 1995. godine na području Srebrenice stradalo oko 7.800 Bošnjaka.

Milorad Dodik negira izvještaj na način koji vrijeđa žrtve i istinu o Srebrenici želi kreirati na teorijama zavjera, mišljenja je Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke:

"Odbacivanjem onoga što su Komisija i Haški tribunal nekoliko puta utvrdili kao pravnu istinu o genocidu u Srebrenici, Narodna skupština Republike Srpske je izgleda odlučila da krene pisanje u nastavka Orwellove knjige ‘1984’. To je apsurdna, iracionalna i nehumana odluka čiji je jedini cilj da vrijeđa žrtve i provocira nas koji ih poštujemo i osuđujemo sve ratne zločince bez obzira ko su i čiji su. 

Sve žrtve zaslužuju poštovanje i niko ko voli ovu zemlju i bori se za ravnopravnost svih i svuda ne može biti protiv toga da se utvrde i srpske žrtve. Međutim, raditi to na ovakav način, odbacivanjem izvještaja čiji su navodi potvrđeni toliko puta i na mnogo mjesta, politički je degutantno i ljudski neprihvatljivo. Posebno je razočaravajuće da opozicija u RS-u, kao i pred prošle izbore kada ih je Dodik postrojio po pitanju besmislenog i nikad održanog referenduma, nema mudrosti i hrabrosti da se u ovo predizborno vrijeme prestane s njim takmičiti u politički besmislenom srbovanju i nehumanim postupcima. Mora doći trenutak kada će opozicija u RS-u shvatiti da je Dodik u tome očigledno neprikosnoven.

Znali smo, naravno, da su nacionalisti spremni na sve da bi ostali na vlasti, ali se opet iznova iznenadimo koliko nisko i prljavo su spremni ići.

Bosna i Hercegovina je naša zajednička sudbina i odgovornost i mi koji želimo graditi modernu, europsku BiH, moramo se organizovati barem podjednako dobro kao što su organizovani oni koji plaču za devedesetim.”

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije