Kojović: Javni servis izgubio svrhu, ponudit ćemo zakon za modernu televiziju

Radiosarajevo.ba
Kojović: Javni servis izgubio svrhu, ponudit ćemo zakon za modernu televiziju
Foto: Arhiv / Predrag Kojović
Funkcionalan i kvalitetan javni medijski servis nužno je potreban građanima Bosne i Hercegovine, upozoravaju u Našoj stranci.

U saopćenju se navodi:

"Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović podsjeća kako je državni parlament u ovom mandatu još jedanput ostavio javni servis na cjedilu. “Osim što neusvajanje Zakona problematizira odnose među emiterima i naplatu takse, emiteri ne ispunjavaju svoju misiju, a i proces digitalizacije nije proveden jer je postao politički problem“, navodi Kojović. 

“Prijedlog Zakona o RTV sistemu koji zastupnici u državnom parlamentu ne mogu da usvoje već 15 godina je sada zastario. Zakon se mora prilagoditi ovom vremenu i tehnologijama. Kroz Zakon je potrebno regulirati i odnos sva tri emitera tako da budu u partnerskom odnosu kako bi bolje funkcionirali, jer su dio istog tkiva”, navodi Kojović. 

Ukazuje i na to da je javni servis potpuno izgubio svrhu svoga postojanja.

“Emiteri javnog servisa nisu slobodni i ne ispunjavanju više svoju primarnu zadaću. Vijesti su pristrasne, a osim što treba da informira, javni servis treba da obrazuje, te na kraju i zabavi svoje gledaoce, ali visokokvalitetnim sadržajima. Sada imamo politički kontrolisan program kojim dominira jeftin zabavni sadržaj“, kaže Kojović u saopćenju Naše stranke i nastavlja:

"Javni RTV servisi u BiH u obavezi su da registruju Korporaciju na državnom nivou sa istim pravima i obavezama prema sva tri javna servisa – što do danas nije učinjeno. Korporacija je trebala imati organizacione jedinice u Mostaru, Sarajevu i Banjoj Luci i omogućila bi jednaku zastupljenost sadržaja na sva tri zvanična jezika u BiH.

“Upravo je tu odgovor zašto nam nije potreban kanal na samo jednom od jezika. Naša stranka će u državnom parlamentu uputiti novi prijedlog zakona o javnom servisu po uzoru na britanski model i zagovarati da se što prije osigura njegovo stabilno finansiranje", poručuje Kojović.

BHRT je na kraju prošle godine poslovao sa gubitkom od 7,8 miliona KM, a Poreznoj upravi duguje više od 12 miliona KM", stoji u saopćenju Naše stranke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije