Koga i zašto obmanjuje američki ambasador u Srbiji?

Radiosarajevo.ba
Koga i zašto obmanjuje američki ambasador u Srbiji?
Foto: Tanjug / Anthony Godfrey i Aleksandar Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se danas u posjeti Bosni i Hercegovini. Kako je to postala sada već uobičajena praksa srbijanskog vodstva da zaobilazi zvanično Sarajevo, Vučić će posjetiti Mrkonjić Grad i Drvar. Eto, da bi poručio svekolikom puku da je sretan "koliko ljudi ovdje vole Srbiju", te da "nema razlike između Srbina u Pirotu i Mrkonjić Gradu".

Piše: Faruk Vele

Na put u Bosnu i Hercegovinu, čiji teritorijalni integritet i nezavisnost tobože poštuje, ali uvijek i uvijek podržava one snage koje bi da razbijaju ovu zemlju, trpajući njezine dijelove u "vitalni interes države Srbije", Vučića je lijepim željama ispratio američki ambasador u Srbiji Anthony Godfrey, komplementirajući srbijanskom vrhu da je "Srbija politički i ekonomski lider na Balkanu", te da "ima ključnu ulogu u regionalnoj stabilnosti"!?

Američki ambasador Anthony Godfrey o Srbiji - undefined

Foto: N1: Američki ambasador Anthony Godfrey o Srbiji

Slobin mali

Ambasador Godfrey je to, prenijele su agencije, kazao na svečanosti povodom 2. godišnjce od osnivanja Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, na kojem je usvojena i Deklaracija o strateškom partnerstvu Srbije i SAD.

Groteskno je da ambasador jedne supersile ovakvu ocjenu izgovara uz aplauz notornog Ivice Dačića, šefa srbijanske diplomatije, glasnogovornika "balkanskog kasapina" Slobodana Miloševića, političara koji koristi svaku priliku da truje odnose u regionu, da iznova podsjeća na ciljeve jedne nacionalističke politike koja iza sebe ostavila na stotine hiljada mrtvih na ovim prostorima.

Dačić čak ne krije da je nastavljač lika i (ne)djela svoga "političkog oca" Slobe i velikosrpskog ideologa Dobrice Ćosića. Štaviše, on citira Ćosića koji kaže da je na genocidu nastala Republika Srpska "najveće dostignuće srpskog naroda u 20. vijeku", nastojeći graditi osnove za razmjenu teritorija po modelu – Kosovo za dvostruko veći bh. RS, polovicu naše domovine.

Nedavno je otišao i korak dalje pa poručio da "Bosna nikada neće biti muslimanska", kako, kao, Bošnjaci, žele, na što je s pravom žestoko reagirala i Islamska zajednica u BiH, podsjećajući da je "dehumanizacija prvi korak ka genocidu".

Eto, upravo kako sinoć reče potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović u drugačijem kontekstu, "takvu politiku vodi predsjednik Aleksandar Vučić, a sprovodi Ivica Dačić".

Naravno, poštujemo činjenicu da je, kako reče ambasador Godfrey "naš zajednički cilj unapređenje partnerstava naših držav"', to jeste Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, ali ostaje nejasno kako, na osnovu čega diplomatski predstavnik naših američkih prijatelja vidi Srbiju kao "faktor stabilnosti u regionu"!?

Faktor nestabilnosti

Upravo suprotno, Srbija bi se prije mogla nazvati faktorom nestabilnosti u regionu i ambasador bi to takvih spoznaja lako mogao doći!

Dačić potvrdio - Srbija provodi Ćosićevu politiku i Memorandum SANU-a!

Počevši od njezine uloge u Crnoj Gori i Makedoniji, do teritorijalnih aspiracija vezanih uz Bosnu i Hercegovinu i Kosovo. I odnosi sa Hrvatskom su nerijetko problematični, osim na pitanju Bosne, gdje se, naravno, uvijek slažu.

Neka o ulozi Srbije ambasador u regionu Godfrey informira kod predsjednika partnerske Crne Gore Mila Đukanovića (jedinog koji je, kako reče profesor s američkog Yale-a, dr. Ivo Banac, uspio zaustaviti rusku subverziju, unatoč činjenici da Rusija nadzire crnogorsku velikosrpsku opoziciju), ili Zoranom Zaevom, mladim i energičnim liderom koji učinio sve da svoju zemlju održi na kursu evropskih i atlantskih integracija, uprkos svim srpskim agenturama i dešavanjima poput onih u Sobranju.

Predlažemo ambasadoru Godfreyu da zatraži mišljenje od preostalih beogradskih novinara koji čestito rade svoj posao, neka mu objasne zašto svakodnevno nose "glavu u torbi", zašto ih napadaju, vrijeđaju, neka razgovara sa kolegama s N1, televizije koju Vučić nastoji ugušiti, čija mu pitanja smetaju. A da ne govorimo o krvoločnosti tabloida pod kontrolom vlasti koji "ubijaju" sve što ima demokratska Srbija, a ne misli isto kao "Aca brat". Šta je tek sa "zviždačima" koje hapse i progone zbog istine o Vučićevom režimu?

"Ambasador izgleda nosi ruske naočare. Šta, informiše ga Sputnjik?! Da nije tragično bilo bi komično na šta je spala diplomatija SAD", napisala je izvjesna Natalija, komentatorica hvalospijeva vrhu Srbije na portalu Danas.rs, pa bi bilo dobro da dobijemo ambasadorove odgovore na ove konstatacije.

Da, razumljivo je da ambasadoru Godfreyu godi pažnja srbijanskih medija koji ga slikaju dok "pali badnjak" ili kuha "bolje od srpskih domaćica", jer ne želi da prođe kao njegov prethodnik, ambasador Kyle Scot, kojeg su Vučić i ekipa bacali u kavez vojvodi Šešelju. Međutim, on ne bi smio upasti u zamku da u nastojanjima da jednog Dačića odmakne od Rusije (gdje je do jučer bila njegova "politička majka" Mira Marković) stvara temelj za novu veliku grešku američke politike na Zapadnom Balkanu.

Šta je pozadina?

Prije nekoliko mjeseci beogradski "Nedjejnik" je objavio analizu u kojem se afirmira okretanje Srbije Zapadu, ali pod uvjetom da Zapad (čitaj: Amerika) dozvole Srbiji da ponovo glumi policajca u regionu i da joj ispuni sve mračne ratne ciljeve. Čak je tu razrađen scenarij odvajanja RS-a od BiH, a da Srbija zauzvrat postane članica NATO-a i navodno izađe iz ruske interesne sfere!

Amerika je početkom devedesetih mislila da od Slobodana Miloševića može načiniti "graditelja mira", ali joj se to obilo o glavu, pa su NATO avioni morali zaustavljati njegove krvave, manijačke pohode na Balkanu!

Je li ovo nagovještaj pristajanja na politiku razmjene teritorija, promjene granica na Balkau i jesu li oni koji donose takve odluke svjesni posljedica?

Miloševićevog ministra, Aleksandra Vučića, koji uz pomoć ucijenjenih medija, također, konstruira mit o sebi kao "mirotvorcu", na način da će biti povedeni novi ratovi na ovim prostorima - ako ih on ne spriječi - treba nazvati pravim imenom – generatorom problema u regionu.

Ne bi li činjenica da je Srbija proglašena odgovornom za kršenje Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida trebala u najmanju ruku pozivati na oprez?

Tek kada se odrekne ekstremnog nacionalizma, velikosrpske ideologije, kada dođe do istinskih demokratskih vrijednosti, kada poskida s kadrovske trake sve sijače mržnje, razne vuline i dačiće, prestane podržavati razne dodike i mandice u regionu, te ostavi svoje susjede na miru od svojih deklaracija, planova i sličnog smeća, tek tada će se moći vjerovati u Aleksandra Vučića kao lidera jedne miroljubive države.

Ambasadore Godfrey, ne budite naivni!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije