Ko u čemu, a Milorad Dodik o deklaraciji Stranke demokratske akcije

Radiosarajevo.ba
Ko u čemu, a Milorad Dodik o deklaraciji Stranke demokratske akcije
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Milorad dodik

Krajem oktobra bit će zakazana sjednica Narodne skupštine RS, a materijali i dokumenti koji se priremaju neće biti samo odgovor na Deklaraciju SDA, najavio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

„Stranački dokument SDA samo je vrh nečega što je visoki predstavnik godinama radio, što je ohrabrivao i što je njegov konačni cilj. Nema nikakvog bosanskog identiteta, a jedina republika koja ovde može postojati jeste Republika Srpska“, rekao je Dodik u intervjuu za današnju Politiku.

On ističe da je sve što je visoki predstavnik radio u BiH ne može da opstane i bude legalizovano, jer je rađeno mimo propisa i Dejtonskog sporazuma.

„Sve to, dakle od Deklaracije SDA i onoga što je radila međunarodna zajednica, bit će obuhvaćeno zaključcima Narodne skupštine RS, koji će se bazirati na Ustavu i Dejtonu“, reklao je Dodik.

Prema njegovim rečima, bazična stvar jeste da se ne dopusti da se zaboravi da su takozvana Bonska ovlašćenja podvala i prevara, da nisu bazirana na pravu, ali je na bazi njih kroz intervencije visokog predstavnika i putem nametanja rješenja, promijenjen politički sistem u BiH.

„Odbacićemo takvu praksu i sama Bonska ovlašćenja, te o tome zatražiti dijalog s Federacijom BiH“, rekao je Dodik.

„Ako ne budu htjeli razgovarati, mi ćemo nakon što se odbije dijalog da se stvari u BiH privedu Ustavu BiH, imati legalno pravo da izađemo iz projekata koje je nametnuo visoki predstavnik“, naveo je Dodik.

On kaže da su priče kako će se za mjesec dana formirati vlast na nivou BiH neozbiljne i daju ih neodgovorni političari, jer od toga nema ništa.

Napominje da veliki broj projekata stoji.

„Sve to govori o jednoj potpuno besmislenoj zemlji, koju svi iz nekog meni nepoznatog razloga još pokušavaju da očuvaju. Šta će nama Savjet ministara koji neće da verifikuje nešto od važnosti za RS po osam mjeseci?“, zaključio je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije