Ko može dobiti jednokratnu pomoć na području Općine Centar

Radiosarajevo.ba
Ko može dobiti jednokratnu pomoć na području Općine Centar
/ Općina Centar Sarajevo

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić odobrio je izmjene Pravilnika o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći licima u stanju socijalne potrebe. Izmjena pravilnika omogućava većem broju socijalno ugroženih osoba, sa mjestom prebivališta na području općine Centar, da ostvare ovo pravo, najviše jednom u toku kalendarske godine.

Jednokratnu novčanu pomoć mogu dobiti lica u stanju socijalne potrebe čije je prebivalište na području općine Centar najmanje dvije godine do dana podnošenja zahtjeva ili imaju boravište po osnovu statusa raseljenih lica i izbjeglica u ovoj općini.

Novim pravilnikom je predviđena jednokratna novčana pomoć za domaćinstva do dva člana u iznosu od 200 KM, do četiri člana domaćinstva ta pomoć može iznositi do 300 KM, a preko četiri člana pomoć iznosi do 350 KM.

Licima u stanju socijalne potrebe smatraju se korisnici stalne novčane pomoći ili tuđe njege i pomoći, kao i primaoci lične invalidnine ostvarene putem Kantonalnog centra za socijalni rad; osobe s poteškoćama u razvoju, kao i osobe nesposobne za samostalan rad; samohrani roditelji čija se djeca nalaze na redovnom školovanju do 25 godina života, a koji su korisnici dodatka za djecu; djeca bez oba roditelja ili djeca bez roditeljskog staranja, do navršene 18. godine života odnosno do navršenih 25 godina života ukoliko se nalaze na redovnom školovanju i korisnici su dodatka za djecu.

Također, porodilje koje nisu u radnom odnosu u periodu ostvarivanja prava na porodiljsku naknadu (pod uvjetom da ostali članovi domaćinstva u tom periodu nisu u radnom odnosu) imaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć kao i stara, bolesna i iznemogla lica starija od 65 godina; penzioneri sa minimalnom penzijom; lica koja se nađu u stanju socijalne potrebe u slučaju smrti člana užeg porodičnog domaćinstva; osobe iznad 45 godina starosti koje su nakon dugogodišnjeg radnog staža ostale bez zaposlenja, a čiji ukupan prihod domaćinstva ne prelazi 400 KM mjesečno; domaćinstva čiji su svi punoljetni članovi na evidenciji nezaposlenih.

Za sve navedene kategorije socijalno ugroženih lica ukupna mjesečna primanja domaćinstva ne smiju prelaziti 400 KM mjesečno, izuzev porodica čiji se jedan član domaćinstva liječi od teške bolesti, te u tom slučaju ukupan iznos primanja ne smije prelaziti 1000 KM.

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć domaćinstva u stanju socijalne potrebe, koja nemaju riješeno stambeno pitanje, mogu ostvariti i za plaćanje troškova smještaja i to za domaćinstva do dva člana u iznosu do 600 KM, do četiri člana domaćinstva ta pomoć može iznositi do 800 KM, a preko četiri člana pomoć iznosi do 1000 KM.

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć po odredbama ovog pravilnika ne mogu ostvariti porodice u kojima je jedan od članova zajedničkog domaćinstva vlasnik preduzeća ili samostalne radnje ili ima registriranu dopunsku djelatnost, te ukoliko je neko od članova zajedničkog domaćinstva vlasnik ili posjednik motornog vozila.

Općina Centar je u budžetu za 2017. godinu za jednokratne novčane pomoći socijalno ugroženim licima izdvojila 130.000 KM

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije