Ko je Vagn Pusse Joensen - sudija koji će izreći presudu Karadžiću?

Radiosarajevo.ba
Ko je Vagn Pusse Joensen - sudija koji će izreći presudu Karadžiću?
Foto: Screenshot Voicest of the Tribunal: ICTR / Sudija Vagn Pusse Joensen

Drugostepenu presudu Radovanu Karadžiću pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove će sutra izreći danski sudija Vagn Pusse Joensen.

Zajedno sa Joensenom, Žalbeno vijeće će činiti William Husein Sekule, Ricardo de Prada Solaesa, Graciela Susana Gatti Santana i Ivo Nelson de Caires Batista Rosa.

Joensen je 69-godišnji sudija s višedecenijskim pravnim iskustvom. U rodnoj zemlji je postao magistar prava 1973. godine. Studirao je na City of London College i Harward Law School.

Radio je kao uposlenik danskog Ministarstva pravde. Zatim je imenovan za sudiju Gradskog suda u Kopenhagenu.

Karijeru je nastavio kao sudija Vrhovnog suda Danske.

Nakon toga je imenovan za sudiju Međunarodnog suda Ujedinjenih nacija radeći na Kosovu od 2001. do 2002. godine.

Do 2015. godine je bio predsjednik Međunarodnog suda za Ruandu.

Nakon što je iz Žalbenog vijeća izuzet Theodor Meron po zahtijevu Karadžića, umjesto njega je imenovan Portugalac Ivo Nelson de Caires Batista Rosa.

Odluku o izuzeću je donio sudija Mehanizma Jean-Claude Antonetti. Rosu je za sudiju člana Žalbenog vijeća imenovao Meron.

Zahtijev Karadžića da iz Vijeća bude izuzet William Husein Sekule nije prihvaćen.

Prvostepenom presudom je Radovan Karadžić 2016. godine osuđen zatvorskom kaznom u trajanju od 40 godina. Proglašen je krivim po deset tačaka optužnice, uključujući i genocid u Srebrenici.

Oslobođen je odgovornosti po prvoj tački optužnice koja ga je teretila za genocid u sedam opština - Bratuncu, Ključu, Foči, Prijedoru, Sanskom Mostu,Vlasenici i Zvorniku.

Sve o presudi Radovanu Karadžiću čitajte na ovom LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije