K. Kneissl će posjetiti ef. Kavazovića, 136 godina nakon što je AU osnovala IZBiH

J. M.
K. Kneissl će posjetiti ef. Kavazovića, 136 godina nakon što je AU osnovala IZBiH
Tokom svoje posjete Sarajevu u četvrtak i petak, austrijska ministrica inostranih poslova Karin Kneissl razgovarat će, između ostalih, i s Huseinom efendijom Kavazovićem, objavljuju austrijski mediji.

Posjeta austrijske ministrice očekuje se s velikom pažnjom u Sarajevu jer su odnosi dvije zemlje u najmanju ruku narušeni u posljednje vrijeme.

Ljetos je Sebastian Kurz, tadašnji ministar inostranih poslova, a današnji austrijski premijer, rekao da se muslimankama u Sarajevu plaća da se pokriju – ne navodeći izvor ili dokaze za svoju tvrdnju.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović poslao je tada pismo Kurzu u kojem ga je upozorio na iznošenje paušalnih tvrdnji.

U septembru prošle godine Heinz-Christian Strache, prvi čovjek Slobodarske partije Austrije (FPÖ), dao intervju u kojem je dao podršku otcjepljenju Republike Srpske od Bosne i Hercegovine.

U januaru ove godine je šef poslaničkog kluba FPÖ-a Johann Gudenus došao na obilježavanje neustavnog Dana RS-a u Banjoj Luci i iz ruku predsjednika manjeg bh. entiteta Milorada Dodika primio medalju za sebe i Strachea.

Tu nije bio kraj nepoželjnim austrijskim signalima ka BiH. Nedavno je Austrijski integracijski fond (ÖIF), koji ima utjecaja na Ministarstvo inostranih poslova Austrije, izdao propagandističku studiju ukazujući na balkanske muslimane kao terorističku prijetnju.

Bečki Der Standard piše da Austrija ima reputaciju zemlje koja širi antimuslimansku kampanju i staje na stranu srpskih nacionalista.

Promatrači u Sarajevu strahuju da bi verbalni ispadi vodećih političara mogli evoluirati u promjenu austrijske politike prema BiH iako Valentin Inzko, Visoki predstavnik OHR-a, stalno ponavlja da će štititi teritorijalni integritet naše zemlje.

Za BiH je Austrija značajna u svakom pogledu – ekonomskom, političkom, historijskom, demografskom. Danas su objavljeni podaci Agencije za statistiku po kojima je ubjedljivo najviše novih austrijskih državljana u prošloj godini došlo iz BiH.

A u svjetlu predstojeće posjete Karin Kneissl valja podsjetiti da je upravo Austrougarska monarhija 1882. uspostavila Islamsku zajednicu BiH, ustanovu na čijem je čelu Husein efendija Kavazović, sugovornik austrijske ministrice.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije