Slučaj Amir Zukić i drugi na sudu: Svjedoci o zapošljavanju "preko štele"

BIRN - Detektor.ba
Slučaj Amir Zukić i drugi na sudu: Svjedoci o zapošljavanju "preko štele"

Svjedoci sarajevskog Kantonalnog tužilaštva su na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima opisali na koji način je komisija vršila prijem šest medicinskih sestara za posao u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

Uposlenik Opće bolnice Elvedin Dervišević je rekao da su ovoj ustanovi trebale medicinske sestre i tehničari i da su dobili saglasnost kantonalnog Ministarstva zdravstva za prijem šest kandidata, dok se na konkurs prijavilo njih između 180 i 200, piše BIRN - Detektor.ba.

Komisiju je, prema njegovim riječima, imenovao bivši vršilac dužnosti direktora Opće bolnice Sead Bašić.

Intervjui

„Napravili smo bodovnu listu za vrednovanje, a oko 100 kandidata je ispunjavalo formalne uslove po konkursu. U uži izbor je ušlo 20 kandidata sa kojima se radio drugi krug intervjua“, kaže svjedok.

Dervišić je ispričao da ga je u kancelariju pozvao Bašić i rekao da ga je direktor kantonalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja Samir Turković zamolio da prođe kandidatkinja Sanela Karagić-Sadibašić.

„Žena je prošla, zadovoljavala je sve uslove, imala je radno iskustvo, tako da nismo imali problem“, kaže svjedok i pojašnjava da nije bilo potrebe za intervencijom.

Na upit tužiteljice Nermine Kulenović zašto u istrazi nije pominjao razgovor u kancelariji v.d. direktora, Dervišević je odgovorio da bi se sačuvao ugled bolnice, i da to sada radi zbog svog unutrašnjeg nemira.

Svjedok Hamo Kadić je kazao da je bio na intevjuu sa kandidatima u drugom krugu i da su v.d. direktoru predložili devet kandidata za prijem u radni odnos.

Kadić se prisjetio da je neko od članova komisije spomenuo kandidata Sanelu Karagić-Sadibašić i da je neko od medicinskih sestara rekao „da je ona od direktora“.

Svjedok Sead Bašić je potvrdio da je bio v. d. direktora Opće bolnice i da je potpisao rješenje kojim se imenju članovi komisije za prijem kandidata, kao i da je gledao da pri tome presudan bude socijalni momenat.

„Ne sjećam se da sam nešto sugerirao. Bilo je važno da primimo šest ljudi… Nisam tome pridavao važnost, ne mogu da se sjetim“, rekao je svjedok na upit Tužilaštva da li ga iko kontaktirao za prijem kandidata po konkursu.

Podvučena crta

Naveo je i da su mu članovi komisije dostavili suženi spisak sa devet kandidata i da je on podvukao crtu ispod šestog.

Potvrdio je Bašić da se svakodnevno čuo sa direktorom kantonalnog Zavoda za zdravstveno osiguranje Samirom Turkovićem i pojasnio da je ta komunikacija bila poslovna, ali se nije mogao sjetiti da li je tražio da se po konkursu primi Karagić-Sadibašić.

„Ne sjećam se, nisam siguran. Možda je bilo u prolazu, ali meni to nije bilo važno. Ne mogu se sjetiti“, rekao je Bašić.

Negirao je svjedok na upit Odbrane da je ikada kontaktirao sa optuženim Safetom Bibićem.

Optužnica pored Bibića, tereti Amira Zukića, Nedžada i Senada Traku, Ramiza Karavdića, Asima Sarajlića i Džananovića za protivzakonito posredovanje pri zapošljavanju u javnim preduzećima. Nastavak suđenja je 23. jula

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije