Klinika u Beogradu: Osam građana iz BiH promijenilo pol

Radiosarajevo.ba
Klinika u Beogradu: Osam građana iz BiH promijenilo pol
Novosti.rs / Operacija

Ukupno osam pacijenata iz BiH, a 400 sa prostora bivše Jugoslavije, u proteklih deset godina promijenilo je spol u zdravstvenim ustanovama u Beogradu, pišu Nezavisne novine.

"Operacija predstavlja posljednji dio tranzicije ka željenom polu i uključuje odstranjenje postojećih unutrašnjih i spoljašnjih polnih organa s kojima je transrodna osoba rođena, te formiranje novih prema polu ka kojem osoba teži", rekao je za "Nezavisne" Miroslav Đorđević, svjetski priznati hirurg iz oblasti transrodne medicine, urolog Dečje univerzitetske klinike u Tiršovoj u Beogradu i profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu, koji je operisao ove pacijente.

Prema njegovim riječima, prije operacije neophodno je da se osoba obrati za mišljenje kod stručnih psihijatara/psihologa, a to praćenje, kako kaže, traje oko godinu.

Za najviše osam sati, pojasnio je Đorđević, žena može da postane muškarac, a muškarac da postane žena, navode Nezavisne.

"Operacije se, uglavnom, izvode u jednom aktu i traju od tri do osam sati, u zavisnosti od tipa operacije i načina rekonstrukcije novih genitalija", istaknuo je Đorđević za navedeni medij.

Kako navodi, za pacijente iz Srbije operacije se izvode na Univerzitetskoj dečjoj klinici, a za sve ostale u specijalnoj bolnici ST "Medika" u Beogradu.

Istaknuo je da su i operacije promjene muškarca u ženu i žene u muškarca kompleksne i da mogu dovesti do određenih komplikacija. Više pročitajte ovdje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije