Kladionice u RS-u danas u znak protesta zatvaraju poslovnice

Radiosarajevo.ba
Kladionice u RS-u danas u znak protesta zatvaraju poslovnice
Foto: Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Priređivači igara na sreću u RS-u će u ponedjeljak, u znak prosvjeda prema Vladi RS-a i Narodnoj skupštini RS-a, zatvoriti svoje poslovnice.

Naime, u utorak će se na sjednici Narodne skupštine RS-a kao prva tačka dnevnog reda naći Zakon o igrama na sreću koji će, ako bude usvojen, tvrde priređivači, dovesti do zatvaranja legalnih domaćih kladionica.

“Ukoliko Narodna skupština RS-a u utorak usvoji Zakon o igrama na sreću, mi smo primorani na zatvaranje. Konkretno to znači da će 2.500 naših radnika ostati bez posla, a sama RS će ostati bez 60 milijuna maraka prihoda u proračun, koliko godišnje dobije od igara na sreću”, poručili su za priređivači prilikom najave zatvaranja.

Novi Zakon o igrama na sreću izradilo je Ministarstvo financija RS-a, a u proceduru po hitnom postupku ga je uputila Vlada RS-a kao predlagač.

Sve što se tiče tog zakona je sporno. Iako procedure nalažu da se kod izrade zakona napravi stručna analiza i javna rasprava, to se u ovom slučaju nije dogodilo. Nadalje, umjesto u redovnu proceduru, Vlada je ovaj zakon uputila u hitnu proceduru, iako ne postoje nikakvi opravdani razlozi za to.

U konačnici, ovaj zakon domaćim privatnim kladionicama oduzima najpopularnije igre, drastično im povećava poreze na sportsko klađenje, a gotovo svu igru gura na automate koji su u rukama stranih lobija, a koji su, vjerujemo, glavni pokretač iza ovog zakona, zajedno s pojedincima iz domaćih vlasti. Odgovorno tvrdimo da je ovaj zakon kreiran s ciljem da se domaće kladionice unište, a da se tržište prepusti strancima”, tvrde iz udruge priređivača na sreću "UPIS".

Oni neće otvoriti svoje poslovnice, a hoće li 2.500 radnika biti primorano tražiti novi posao, saznat ćemo u utorak, nakon glasovanja Narodne skupštine Republike Srpske.

Podsjećamo, Prijedlog zakona o igrama na sreću koji je protekle sedmice uvršten na dnevni red parlamenta RS-a izazvao je burnu raspravu u NSRS, koja je trajala skoro cijeli dan. Premijer RS-a Radovan Višković tvrdi da se prijedlog ovog zakona ne sviđa pojedinim lobijima, koji su vršili pritisak i na njega da se ne usvoji.

On tvrdi da ima informacije da su lobiji pisali amandmane i klubovima poslanika u NSRS, ministarstvima i drugima.

SDS se, dodajmo i to, protivi usvajanju ovog zakona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije