Kiša i proljetne temperature: U BiH stiže neobično vrijeme

Radiosarajevo.ba
Kiša i proljetne temperature: U BiH stiže neobično vrijeme
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Kiša u Sarajevu

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu zemlje pada kiša.

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati (°C): Bjelašnica 5; Ivan Sedlo 12; Livno 13; Bihać, Drvar i Zenica 14; Grude, Prijedor i Sanski Most 15; Banja Luka, Bugojno, Doboj, Jajce, Široki Brijeg i Tuzla 16; Bijeljina, Gradačac, Sarajevo, Stolac i Trebinje 17; Mostar 18; Neum 19°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 924hPa, za 20hPa je ispod normale i raste.

Danas u većem dijelu Bosne oblačnije prije podne sa prolaznom kišom, a u drugoj polovini dana smanjenje oblačnosti i prestanak padavina. Pretežno oblačno vrijeme bi se zadržalo u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne gdje se jača kiša prognozira u jutarnjim satima, a zatim slabljenje i postepen prestanak padavina. Vjetar umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera, povremeno sa jačim udarima brzine 40 do 55 km/h. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 21°C.

U Sarajevu oblačnije prije podne. Slaba kiša u jutarnjim satima. Smanjenje oblačnosti u drugoj polovini dana. Najviša dnevna temperatura zraka oko 19°C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA Slično kao u dane vikenda, uz lošije biometeorološke prilike, kišu i južno strujanje u Hercegovini i na zapadu. Tegobe kod osjetljivih osoba povremeno će biti jače izražene. Moguće su meteoropatske reakcije poput glavobolje, nesanice, malaksalosti. Sa odmicanjem dana, negativni uticaj vremena će oslabiti.

Objavljena je i prognoza za naredna tri dana:

U utorak, 5.11.2019., u Bosni i Hercegovini se prognozira oblačno i vjetrovito vrijeme sa kišom i pljuskovima. Obilnija kiša se očekuje u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne gdje se većinom prognozira između 40 i 80 litara padavina po metru kvadratnom, u Hercegovini lokalno i do 120 litara. U većem dijelu Bosne tokom dana slabije padavine, a prolazno jača kiša u večernjim satima. Vjetar umjeren i jak južnog smjera, sa udarima od 45 do 65 km/h. Lokalno olujni udari vjetra i do 75 km/h. Najniža jutarnja temperatura zraka između 8 i 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 22°C.

U srijedu, 6.11.2019., u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom. Jača kiša u Hercegovini gdje se prognozira između 30 i 60 litara padavina po metru kvadratnom. Bez padavina je izgledno na području Krajine. Jače jugo u jutarnjim satima i prije podne vjetar će oslabiti. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13°C, na jugu zemlje do 16°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 13 i 19°C.

U četvrtak, 7.11.2019., u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Prije podne lokalno malo kiše može pasti u Hercegovini. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 11°C, na jugu zemlje do 13°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 15°C, na jugu zemlje do 17°C, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije