Keskin proglašen prijetnjom po nacionalnu sigurnost BiH, prijeti mu protjerivanje

Radiosarajevo.ba
Keskin proglašen prijetnjom po nacionalnu sigurnost BiH, prijeti mu protjerivanje
Foto: Facebook / Fatih Keskin

Advokat Nedim Ademović sa saradnicima danas je u Imigracionom cenru u Istočnom Sarajevu posjetio direktora Richmond Park College Bihać, odnosno bivšeg "Una Sana" koledža iz Bihaća Fatiha Keskina, inače turskog državljanina, koji je jučer iznenada uhapšen u Bihaću.

Piše: F. V.

"Gospodinu Keskinu je Služba za poslove za strance Ministarstva sigurnosti BiH donijela rješenje kojim mu je otkazan stalni boravak u BiH, te ga stavila pod nadzor radi protjerivanja iz BiH. Razlog za ovakav postupak bh. vlasti su navodi da gospodin Keskin predstavlja prijetnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti BiH", kazao je za Radiosarajevo.ba Ademović.

Priveden direktor škole u Bihaću Fatih Keskin, počelo hapšenje "gulenovaca" u BiH?

Dodao je kako nakon razgovora sa Keskinom, "nije bilo moguće utvrditi bilo kakve naznake o tome šta bi to moglo da bude prijetnja javnom redu i nacionalnoj sigurnosti BiH".

"Dosadašnji primjeren profesionalni, porodični i privatni život gospodina Keskina ne ukazuju na bilo kakvu mogućnost na koju bh. vlasti upućuju. Protiv oba rješenja, i o oduzimanju stalnog boravka i o stavljanju pod nadzor, advokati će podnijeti blagovremeno žalbe Ministarstvu sigurnosti BiH.

Tražit će se utvrđivanje zloupotrebe navedenih zakonskih mogućnosti lišavanja slobode i uskraćivanja prava uslijed navodne prijetnje javnom redu i nacionalnoj sigurnosti BiH", objašnjava nam Ademović.

Ademović smatra da će žalbe odložiti protjerivanje, ali...

"Međutim, shodno praksi, može se desiti da ostane jako dugo u Imigracionom centru, dok se sudskim putem ne dokaže jedno ili drugo. Imate takav slučaj sa Abu Hamzom", zaključio je Ademović.

Portal Radiosarajevo.ba jučer je prvi objavio kako je počelo hapšenje tzv. "gulenovaca" u Bosni i Hercegovini. Podsjetimo i kako je vlast u Ankari zvanično putem Ministarstva pravde BiH do sada zatražila izručenje četiri državljana Turske koji se dovode u vezu sa organizacijom "FETO", a koju institucije Turske smatraju terorističkom. Keskin nije bio na tom spisku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije