KCUS: Krivi su serviseri aparata, radili su pogrešnu defektažu

Radiosarajevo.ba
KCUS: Krivi su serviseri aparata, radili su pogrešnu defektažu
Nakon što su se jutros pacijentice s Onkološke klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) okupile zbog kvara na aparatima za zračenje, iz KCUS-a su kazali kako su od februara 2016. godine uplatili 922.176.KM firmi Siemens.

Ističu kako je Siemensu novac uplaćen za razne popravke i održavanje aparata.

"Prije nekoliko dana avansno je uplaćeno 64.000KM. U dva navrata smo firmi Siemens platili rad, ali su oni uradili pogrešnu defektažu pa su nakon kupovine i dostavljanja potrebnog dijela aparata samo konstatirali da 'nije problem u tome'".

Nažalost, pacijenti su čekali, navode iz KCUS-a.

"Aparati za zračenje su stari (jedan je iz 2004. godine a drugi iz 2012. godine), a dnevni protok pacijenata je 100. Zašto aparati u ranijim godinama nisu servisirani i kupovani prema objektivnim potrebama i broju pacijenata, pitanje je na koje i Menadžment KCUS-a traži odgovor", stoji na kraju saopćenje ove zdravstvene ustanove.

Podsjećamo da je desetak pacijentica jutros protestiralo jer bi oko 150 onkoloških pacijenata danas trebalo biti otpušteno s KCUS-a zbog kvara na aparatima koji su neophodni za nastavak terapije liječenja karcinoma.

Kvar na linearnom akceleratoru traje već nekoliko dana, a serviser je odbio uraditi popravku, jer uprava KCUS-a, zbog navodnih ušteda, nije plaćala usluge servisiranja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije