KCUS reagirao: Zbog čega je beba Arslan Kulačić prebačena u Tursku

Radiosarajevo.ba
KCUS reagirao: Zbog čega je beba Arslan Kulačić prebačena u Tursku
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu oglasio se saopćenjem za javnost u vezi s medijskim navodima o sedmomjesečnoj bebi Arslana Kulačića, koja je prebačena na liječenje u Tursku zbog tumora na mozgu.

Medijske navode nazvali su neistinitim.

"Pacijent K.A. rođ. 03.07.2017. god iz Maglaja, hospitaliziran je na Hematoonkološkom odjelu KCUS 14.12.2017 god., kao premještaj iz Kantonalne bolnice Zenica. Prethodno je urađen neurohirurški operativni zahvat tumora mozga na UKC Tuzla, u dobi od 4 mjeseca, (06.11.2017., dr. M. Morančić), gdje je urađena samo redukcija tumora i patohistološka analiza. PH nalaz: PNET ili embrionalni tumor", stoji u reakciji KCUS-a.

Po prijemu djeteta na KCUS Sarajevo 14.12.2017. godine, kako su dalje naveli, realizuju se hitni nalazi MRI i CT mozga, koji pokažu da je došlo do progresije bolesti. Na Konzilijarnom sastanku nerohirurzi KCU Sarajevo su iznijeli stav da nema indikacija za aktivni neurohirurški tretman.

"Na osnovu navedenog, a prema medicinskim protokolima, s obzirom na uzrast djeteta zračenje u ovoj dobnoj skupini ne dolazi u obzir, a hemoterapija ne bi dala pozitivne rezultate bez uspješnog neurohirurškog zahvata. Na Hematoonkološkom odjeljenju Pedijatrijske klinike 2 dijete je boravilo do 30.01.2018. godine, kada je i transportovano za Tursku (Acibadem bolnica), privatnim vezama i na vlastiti zahtjev roditelja", saopćili su.

Napominju da Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, ima strogo definisane kriterije i indikacije za izmještanje pacijenata na liječenje izvan BiH.

"Kod našeg pacijenta K.A. prema navedenim kriterijima, nije bilo indikacije za izmještanje izvan BiH.  U ime bolesne djece i njihovih roditelja, koji se zloupotrebljavaju kao i uposlenici Pedijatrijske klinike KCUS, ljubazno molimo medije da prestanu lažno obavještavati javnost, a KCUS će poduzeti sve mjere da zaštiti svoje uposlenike", poručili su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije