KCUS izdao saopćenje: Klinika za torakalnu hirurgiju ne naplaćuje operacije

Radiosarajevo.ba
KCUS izdao saopćenje: Klinika za torakalnu hirurgiju ne naplaćuje operacije
Klinički centar Univerziteta Sarajevo izdao je saopćenje za javnost povodom navoda koji se pojavljuju u pojedinim medijima i na društvenim mrežama u vezi navodnog naplaćivanja operacija na Klinici za torakalnu hirurgiju KCUS-a.

"Klinika za torakalnu hirurgiju KCUS-a ne naplaćuje operacije, niti potražuje sredstva po toj osnovi od pacijenata koji imaju uredno zdravstveno osiguranje. Pojedini operativni programi na Klinici za torakalnu hirurgiju zahtijevaju upotrebu staplera za koje Zavod zdravstvenog osiguranja KS-a ne snosi troškove, te stoga pacijenti moraju plaćati participaciju", navodi se.

Naglašavaju da plaćanje participacije za pojedine operativne programe ne zavisi od Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo, kao ustanove u kojoj se odvija predoperativni, operativni i postoperativni program, već isključivo od Zavoda zdravstvenog osiguranja kod kojeg je pacijent osiguran.

"Primjera radi, zavodi zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog i Bosansko-podrinjskog kantona snose kompletne troškove za neophodne staplere, dok Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona pokriva dio troškova", ističe se.

Podsjećaju da su se ljekari Klinike za torakalnu hirurgiju obraćali Zavodu zdravstvenog osiguranja KS tražeći da finansira nabavku neophodnih staplera, za što su dobili negativan odgovor.

"U potpunosti razumijemo ljutnju građana i pacijenata, te i usprkos velikoj spremnosti nažalost nismo u mogućnosti utjecati na rješavanje tog problema", ističe se u saopćenju Službe za odnose s javnošću KCUS-a.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije