Katastrofa: Neretva u Mostaru nije za kupanje!

Radiosarajevo.ba
Katastrofa: Neretva u Mostaru nije za kupanje!
Foto: AA / Prvi dan ljeta u Mostaru

Kupališta na rijeci Neretvi u Mostaru ne zadovoljavaju uvjete za kupanje, potvrđeno je za Bljesak.info iz Odjela za vode Agencije za vodno područje Jadranskog mora.

Naime, ova Agencija svake godine vrši ispitivanja vode na kupalištima na području Hercegovine, a prva ovogodišnja ispitivanja bila su u junu.

“Prva uzorkovanja u 2019. su izvršena u 6. mjesecu, na sljedećim lokacijama: kupališta na rijeci Neretvi u Mostaru – Carinski most i Stari most, kupališta u Neumskom zaljevu - plaže hotela Neum, Sunce i Zenit. Kao i do sada, rezultati za kupališta u Neumskom zaljevu zadovoljavaju uvjete EU Direktive o vodama za kupanje, dok ona na rijeci Neretvi u Mostaru ne zadovoljavaju”, rečeno je iz Agencije.

Za ocjenu, tvrde, koriste i prosječne rezultate prošlogodišnjih ispitivanja, budući da se ne može dati ocjena temeljem jednog uzorkovanja. U rijeci Neretvi su tokom prošle godine pronašli bakterije Escherichiae coli i crijevne enterokoke.

Planom monitoringa voda na tradicionalnim kupalištima na vodnom području Jadranskog mora, u 2019. je obuhvaćeno ukupno 18 lokacija, a to su: Neretva – Carinski most, Stari most, Akumulacija HE Mostar I, Akumulacija HE Jablanica – Ostrožac i Gračac; Akumulacija HE Rama; Kukavičko jezero; Boračko jezero; Buško Blato; Trebižat – Kravice, Čeveljuša, Jaz; Bunica, Drežanka i Lištica – Mostarsko blato, te more – kupališta ispred hotela Neum, Sunce i Zenit.

Kupanje na hercegovačkim kupalištima je, navode iz Agencije, na vlastitu odgovornost, a kupači trebaju voditi računa i o temperaturnim razlikama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije