Kardinal između Kordića i Komšića

Radiosarajevo.ba
Kardinal između Kordića i Komšića
Foto: Arhiv / Vinko Puljić na misi sa Darijom Kordićem u Busovači

Ni skoro desetak dana nakon Općih izbora u BiH ne jenjavaju reakcije na izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Piše: Faruk Vele

Posebno je ovog vikenda bila žestoka reakcija nadbiskupa vrhbosanskog, kardinala Vinka Puljića koji na skupu u Žepču Željka Komšića uporedio, ni manje, ni više, do sa zloglasnim Adolfom Hitlerom!

Kazao je, naime, da je i Hitler došao na vlast „po zakonu“, aludirajući na činjenicu da je Komšić po treći put u Predsjendištvo BiH ušao u skladu sa Ustavom i bh. zakonima, ali da njegov izbor osporavaju Dragan Čović i HDZ BiH.

"U vrijeme 1945. zakon nam je oteo imovinu i uništio sve što je hrvatsko i inteligentno. Po zakonu smo bili protjerivani i po zakonu je i Hitler došao na vlast. No pitanje je kakav je taj zakon pod kojim se oduzimaju prava jednom narodu i želi se izbrisati da je tu živio, kao što se to želi Hrvatima u Bosni i Hercegovini", rekao je kardinal Puljić u propovijedi na misi u povodu 560. godišnjice prvog spomena općine Žepče.

Iako ni sam Komšić nije ostao dužan kardinalu pa mu je poručio da posjeti Jasenovac i pokloni se žrtvama terora Hitlerove marionete, poglavnika Ante Pavelića, te da se „odmakne od ustašluka“, nameće se pitanje zašto je Komšić sporan za poglavara Katoličke crkve u BiH?

Oštrina reakcije kardinala Puljića je iznenađujuća tim prije jer je Komšić u ranijim mandatima bio mnogo manje sporan za Kaptol, pa je čak i prisustvovao prijemima u povodu blagdana Božića. Također, bio je primljen u audijenciju kod samog pape Benedikta XVI u Vatikanu.

Nagovještaj Puljićevog zaokreta i ovakvog stava mogao se nazrijeti i prilikom kardinalovog gostovanja u emisiji Dobar, loš, zao Naše TV 18. marta ove godine. Tada je kardinal istakao da ne zna da je Komšić Hrvat!?

No, za razliku od Komšića, kardinal Puljić pokazuje mnogo više tolerancije prema osuđenim ratnim zločincima poput Darija Kordića, bivšeg čelnika tzv. Herceg-Bosne. Naime, kardinal Puljić je 15. juna 2013. godine posjetio Kordića u vrijeme dok je on izdržavao kaznu zatvora u zatvoru Karlau u Grazu.

Susreo se s njim u pratnji vlč. Mirka Šimića-ravnatelja Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, osobnog tajnika vlč. Davora Topića, časne sestre Kate Ostojić-ravnateljice vrtića u Sarajevu, vlč. Davora Jurića i fra Franje Jurinece, voditelja katoličke misije u Grazu.

Kako je tada saopćeno, kardinal je bio u posjeti „našemu heroju i bratu Dariju Kordiću“.

„Ovo je već drugi put da Uzoriti kardinal pohodi Karlauske uze i tim velikim činom daje potporu i utjehu našemu prijatelju,heroju i mučeniku. Poslije neizbježne molitve i blagoslova uslijedio je istinski, prijateljski i otvoren razgovor. Izdvojit ćemo samo jedan dio razgovora koji je vrlo bitan, slikovit i koji pokazuje pravo lice Darija Kordića. Na kardinalovo pitanje:"Kada misliš da bi mogao konačno izići iz zatvora", Dario je samo rekao: "Ne želim niti minutu ranije izići dok to ne bude Božija volja, a On je taj koji odlučuje"! I ova današnja posjeta je još jedan dokaz da naš prijatelj i brat ima nešto u sebi sto ga čini posebnim. Pomolimo se za njega jer, budite uvjereni, i on se svakodnevno moli za nas. Mir i dobro!“, saopćeno je tim povodom.

No, to nije bila jedina takva posjeta. Kardinal je nastavio održavati kontakte sa Kordićem i nakon njegovog izlaska iz zatvora.

Naime, znakovito, prije tačno godinu dana, početkom oktobra prošle godine, kardinal Puljić je održao duži sastanak s Kordićem u župnom uredu u Busovači. Susret je održan na marginama Konvencije hrvatskih branitelja u tom gradiću, gdje je Puljić predvodio i misno slavlje. Poslije tog susreta bilo je i spekulacija da bi se Kordić mogao ponovo politički aktivirati, što do danas nije demantirano.

Podsjećamo, zbog političke odgovornosti koju je imao u vrijeme pokolja u Ahmićima i sukoba u dolini Lašve, Kordić je 2001. osuđen na 25 godina zatvora za sljedeća kaznena djela:
• Protupravni napad na civile; protupravni napad na civilne objekte; bezobzirno razaranje koje nije opravdano vojnom nuždom; pljačkanje javne ili privatne imovine; uništavanje ili hotimično oštećivanje vjerskih ili obrazovnih ustanova (kršenja zakona ili običaja ratovanja)
• Hotimično lišavanje života; nečovječno postupanje; protupravno zatvaranje civila (teška kršenja Ženevskih konvencija)
• Progoni na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi; ubojstvo; nehumana djela; zatvaranje (zločin protiv čovječnosti)

Nakon što je odslužio dvije trećine svoje kazne, Dario Kordić je 2014. pušten iz zatvora.

Na ovaj način još jednom se potvrđuje misao fra Ive Markovića, sa Franjevačke teologije u Sarajevu koji je primijetio da se zbog zloupotrebe religije, gdje političari „potiskuju i samog Boga“ vrlo često „događa da na najvećoj institucionalnoj razini religije uopće nema vjere, čemu smo stalni svjedoci“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije