Karamatić se oglasio nakon DF-a: Poruka mržnje je citat rahmetli Nijaza Durakovića

Radiosarajevo.ba
Karamatić se oglasio nakon DF-a: Poruka mržnje je citat rahmetli Nijaza Durakovića
/ Foto: PSBiH

Nakon što je Mario Karamatić, predsjednik HSS-a gostujući u emisiji na Radio-televiziji Herceg Bosne izjavio kako je DF "stranka balija", a njen predsjednik "mitski balija", saopćenjem se oglasio DF.

Predsjednik HSS-a kontaktirao je Radiosarajevo.ba i proslijedio svoju reakciju na saopćenje Demokratske fronte.

Saopćenje Marija Karamatića prenosimo u cijelosti i bez intervencija:

"I dođe tako vrijeme da i bošnjački član Predsjedništva sve sa cijelom strankom, koja nosi njegovo dično ime reagira na emisiju u kojoj sam bio gost. Nešto se razmišljam, možda ne bi bilo loše da im dam par natuknica kako reagiranja i priopćenja šalju ozbiljne stranke. Savjeti su besplatni u svrhu unaprijeđenja političkog dijaloga i Hrvatsko - Bošnjačkih odnosa napose u Federaciji BiH.

Savjet prvi : Ubuduće prigodom pisanja priopćenja pogledajte emisiju a nemojte donositi političke stavove, te napose nemojte reagirati na osnovu naslova po ratnohuškačkim saraj - portalima.

Pojašnjenje gospodinu Ž.K. i ostalim Deeflijama :

Ta kako je Vi nazivate "Poruka mržnje" je u stvari citat dijela teksta uvaženog rahmetli profesora Dr Nijaza Durakovića iz njegovoga teksta "Balije", samim time svoga bivšeg predsjednika nazivate širiteljem govora mržnje.

Savjet drugi : Budući se barem deklarativno izjašnjavajte nekom lijevo-socijalnom strankom ne bi bilo na odmet da pročitate barem sažetak opusa prof. Dr. Nijaza Durakovića, vjerujem kako bi imali što naučiti te se možda čak transformirati iz velikobošnjačko-unitarsističke stranke u stranku istinske Soc-demokracije, jasno ukoliko imate ambiciju postati stranka ljevice.

Pojašnjenje gospodinu Ž.K. i ostalim Deeflijama :

Dijelovi teksta prof. Dr. Durakovića koji su me asocirali na gospodina Ž.K. i kamarilu okupljenu oko njega su :

"Dakle, „balija” kao predominantan moralni element, agresivan, beskrupulozan, primitivan, zatvoren, kao element koji ne bira sredstva, koji nipodaštava i koji duhovno ne može korespondirati sa svim onim što je urbano, kulturno i civilizacijski. Balija koji je utilitaran, sitno – šićardžijski nastrojen, koji je gramziv, koji nema adeta, etike i izgrađenih moralnih normi, koji planištarski agresivno gazi sve pred sobom.Balija kome je najveći duhovni obzor „U se, na se i poda se”, ili „pojest, popit i poklopit”.

"Njegov „ejkomunikus” jeste samo njegov privatni posjed, ćar, dobit i šićar ako treba, njegov jezik jeste u skladu s profanom logikom „da komšiji crkne krava”.Da bi se razotkrila, valja ući u mimikriju, kameleonstvo, pretvaranje i varanje svake vrste. Ona je tobože kamuflirana, tetoški mimikrirana, zatomljena."

"Balija jeste fenomen, jeste pojava, jeste načina razmišljanja i prevashodno ponašanja.
Balija danas jeste onaj koji destruira, koji ne shvata, ko ne umije i ne razumije.

Onaj koji u ime Naroda nesvjesno pravi destrukciju, koji profanira i čini sveopću blamažu. Gotovo da je zarobljen sentencom „ da je put do pakla popločan dobrim namjerama”.

Njegovi svi putevi vode za Sarajevski forum, koji nije Romanarum, jer jednostavno tako ne može biti."

Nemojte reći kako se ne prepoznajete u gore napisanim riječima gospodo Deeflije?

Zar nije " agresivno, primitivno " pozivati na nabijanje na kolac političkih neistomišljenika i zabijanje do jaja Predsjednici susjedne Države?

Zar nije esencijalni pokazatelj duhovnog obzora „U se, na se i poda se”, ili „pojest, popit i poklopit” odlazak u austrijska mondena skijališta sa svojim savjetnicima ( članstvo u DF u se podrazumijeva ) na trošak poreskih obveznika te naknadni loš pokušaj prikazivanja zimovanja "Službenim putem?

Zar nije mimikrija, kameleonstvo, pretvaranje i varanje svake vrste nuđenje svoga obraza biračima sa pričom o građanskoj BiH prije izbora i rušenju nacionalnih stranaka a nakon izbora izvršavanje svih, pa i skrivenih želja SDA koja je, da vam gospodo Deeflije i to otkrijem - nacionalna stranka?

Savjet treći : Naučite nešto i uzmite pare ako ste u pravu.

Pojašnjenje gospodinu Ž.K. i ostalim Deeflijama :

Izdvojite tu 51 minutu i pogledajte emisiju. Gledajući je možete naučiti kako se suvislo i precizno iznose politički stavovi a možda i konačno shvatite koje je jedino riješenje za BiH. Dodatni bonus je ako bilo u komu dijelu emisije prepoznate taj, kako ga Vi nazivate "govor mržnje" možete me tužiti i tražiti odštetu. Jasno, u tom slučaju ću i ja podnijeti protutužbu koju ću sigurno dobiti te Vam i tako dokazati kako ste u krivu. 

Bonus :

Uvaženi, na žalost rahmetli prof. Dr. Nijaz Duraković je u svome tekstu zorno pojasnio kako riječ "Balija" nema nacionalni niti vjerski predznak nego je jednostavno stanje duha i morala.
Mislim kako je najbolji mogući završetak ovoga odgovora-upisa, kao i poruka svima nama koji volimo BiH završni pasus njegovoga teksta a koji kaže :

"Bošnjaci se, naravno, ne trebaju ljutiti što ih drugi pogrdno nazivaju balijama, ali bi se s balinlukom u „sopstvenim redovima” konačno morali obračunati.

S balinlukom kao stanjem duha, svijesti i svakodnevnog ponašanja. Možda je to prva kulturna zadaća koja stoji pred ovom mladom, raspolućenom i neizvjesnom državom i krhkom demokracijom u njoj", poručio je Karamatić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije